Vesti -

Nestašica lekova u Hrvatskoj: Tvrde da nije kritično, situacija u apotekama ipak drugačija

U Hrvatskoj, sudeći po HALMED-u, nema kritične nestašice nijednog leka.

Izvor: seebiz, jutarnji list
Podeli
Foto: shutterstock, Jacob Lund
Foto: shutterstock, Jacob Lund

Kako kažu, dostupne su zamenske terapije sa istim aktivnim supstancama ili iz istih terapijskih grupa. Međutim, situacija u apotekama je ipak drugačija, piše Jutarnji list.

U apotekama trenutno nedostaju brojni lekovi, a kritična je situacija s lekom Litalir, koji leči hroničnu mijeloičnu leukemiju i za koju ne postoji zamenski lek. Takođe, nema Augmentin sirupa, za koji na HALMED-ovim stranicama uopšte nije objavljena nestašica. Nema ni Klavocin sirupa, Hyzaara (za lečenje esencijalne hipertenzije za bolesnike kojima krvni pritisak nije dobro kontroliran samim losartanom ili hidrohlorotiazidom), Propranolola 40 mg, Tobrex kapi, kao ni Tobrex masti...

"U apotekama je situacija barem 30 odsto lošija od onoga što se može videti na sajtu HALMED-a, i to stanje se menja iz dana u dan. Agencija o nestašici lekova obaveštava na osnovu informacija koje im daju proizvođači, a to ne odgovara stvarnom stanju na tržištu", kaže za Jutarnji predsednica Hrvatske farmaceutske komore Ana Soldo.

Pacijenti se masovno žale da nisu uspeli da dobiju propisani lek, a HALMED tvrdi da nema kritičnih nestašica.

Soldo pojašnjava da apotekari ne smeju da izdaju generički, zamenski lek ako na sajtu HALMED-a nije napisano da leka nema na tržištu.

"Na primer, roditelj ode uveče u Hitnu pomoć sa detetom i doktor mu prepiše Augmentin sirup, kojeg trenutno nema, ali na sajtu HALMED-a nije napisano da je nestašica pa apotekar ne može da mu izda zamenski antibiotik nego roditelja mora da uputi po novi recept za drugi lek", objašnjava Soldo taj apsurd.

Kako bi se to izbeglo, Ministarstvo zdravstva radi na Projektu za upravljanje nestašicama lekovima u sklopu kojeg bi zdravstvene ustanove izveštavale kakvo je stanje na lageru i tada bi bila jasnija slika kojih lekova zaista nema i koje su zalihe pri kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.