Vesti -

Ne mogu da izdrže pritisak: Svakog dana bankrotira 27 preduzeća

U prvih šest meseci ove godine u Severnoj Makedoniji je zatvoreno 4.856 firmi.

Izvor: Poslovni dnevnik , Biznis.rs
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/chainarong06
Ilustracija: Shutterstock/chainarong06

Istovremeno je registrovano 3.732 novih, pokazuju podaci državnog registra preduzeća.

Tumačenja poslovnog sektora su da je negativna statistika, koja se beleži poslednjih godina, rezultat uglavnom globalne krize, kao najvećeg negativnog faktora na privredna kretanja, piše Poslovni dnevnik, a prenosi portal biznis.rs.

Najviše zatvorenih firmi iz trgovine

Najviše zatvorenih firmi je iz trgovine, smeštajnih kapaciteta i prerađivačke industrije, ali i iz građevinarstva, transporta i skladištenja. U proseku, u prvoj polovini ove godine, svakog dana se zatvaralo 27 firmi. Negativan odnos bio je nešto manji u istom razdoblju prošle godine, kada je iz Registra izbrisano 4.997, a upisano 3.859 novoosnovanih preduzeća.

Država je kako bi ublažila posledice krize donela nekoliko setova mera i podsticaja, ali privrednici kažu da to nije dovoljno.

Angel Dimitrov, predsednik skupštine Udruženja poslodavaca Makedonije, koja je reprezentativna organizacija iz privatnog sektora kaže da podatak o zatvaranju oko 5.000 firmi u prvom polugodištu statistički ne znači nikakav porast u odnosu na 2021. godinu, ali naravno da je veći broj ugašenih preduzeća u odnosu na novootvorene znak da privreda ne stoji dobro.

"Još prisutne posledice korona krize, pojačane rastom cena energenata i hrane kao posledicom rata u Ukrajini i visokom inflacijom, dovele su do otežanih uslova poslovanja. Visoke cene energenata unele su veliku nesigurnost u poslovanje i probleme u uspostavljanju normalnih cena proizvoda", rekao je Dimitrov.

Posmatrano po sektorima – najviše ugašenih firmi bilo je u trgovini na veliko i malo i popravci motornih vozila i motocikla (1.588), prerađivačkoj industriji (598), delatnosti smeštaja i pripreme hrane (518), građevinarstvu (358), transport i skladištenje (354). Situacija u istom periodu prošle godine, po sektorima, bila je slična.

Konstantan trend rasta cena energenata ima veliki negativan uticaj, pa se pojedine firme zatvaraju jer ne mogu da izdrže pritisak.

"Kako bi se firme finansijski stabilizovale treba podržati izbor korišćenja obnovljivih izvora energije (OIE), subvencionisati račune za struju i ponuditi električnu energiju privredi iz državnih elektrana po povoljnoj ceni i količinama", kaže Trajan Angeloski, predsednik Saveza privrednih komora Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.