Vesti -

Hrvatski analitičar: Er Srbija dominira, a Kroacija – ništa

Kako piše hrvatski medij, Er Srbija je neverovatno agilna kompanija.

Izvor: zamaaero.com
Podeli
Foto: Depositphotos/todordinchev
Foto: Depositphotos/todordinchev

To se najbolje manifestovalo u bankrotima Adrije, Er Italije/Ernsta, AtlasGlobala, Astre, Montenegro Erlajnsa i BlueAira. Kompanija se ozbiljno širi i otvara brojne nove linije, obnavlja flotu, ima niz dodatnih usluga (znatno više od konkurencije), ima odličnu saradnju sa Turkišem gde čak postoji mogućnost zajedničkog preduzeća, prvog u regionu, piše zamaaero.

Međutim, to nije najveći plus ili potez kompanije, naveo je portal. Najveća stvar koju Er Srbija čini je to što se ne ustručava da se bori sa najvećim igračima. U istoriji se rvao sa Vizz Airom, iziDžetom, Air France, Egean, Montenegro Airlines/Air Montenegro, Air Cairo, Eurovings, Norvegian, Pegasus, Sviss, Austrian, ITA, TAROM, Vueling... I najčešće pobeđuje.

U poslednjih godinu dana kompanija je izbacila iziDžet iz Berlina, Vizz Air iz Osla i Vueling iz Barselone. Jasno pobeđuje i dominira protiv Vizz Air-a u Barseloni, Larnaki, Rimu i Parizu, Eurovingsa u Štutgartu i Dizeldorfu, Er Fransa u Parizu, Egeana u Atini, TAROM-a u Bukureštu, Er Crne Gore u Podgorici i Tivtu.

Istovremeno, Kroacija ne čini ništa protiv svog glavnog konkurenta Rajaner-a, ali se ne bori ni na drugim tržištima protiv dominantnih prevoznika kao što su iziDžet, Norvegian, SAS, Eurovings, Turkiš, LOT, TUI, Britiš, KLM, Air France, Transavia, Lufthansa... Ona pokrene liniju sa 1-2 polaska iz Splita protiv 10-15 nedeljnih polazaka konkurencije. Kako je portal napisao – to nije borba sa konkurencijom. Naveli su da je tragično što Rajaner ima 3 aviona u Zagrebu i ima čak 78 nedeljnih letova, a da Kroacija nije uradila apsolutno ništa. U poslednje dve godine konkurencija joj je preuzela niz linija iz Zagreba: Oslo i Milano (Rajaner), Helsinki (Finnair), Lisabon (TAP), Sankt Peterburg (Rusija).

Hrvatska se takmičila sa Er Srbijom na samo jednoj liniji – Split-Beograd. Istovremeno, Er Srbija leti za Zagreb, Pulu, Rijeku, Zadar, Split i Dubrovnik. U 2019. imala je 35 nedeljnih letova za Hrvatsku tokom leta. Međutim, na kraju je Kroacija odustala i od te poslednje linije iz Splita za Beograd i ovde je uspela da je otera Er Srbija. Er Srbija je ovog leta imala čak 5 nedeljnih letova na ovoj liniji Erbasom A319.

Kako navodi zazaaero, svaki normalan čovek mora da se zapita kako Er Srbija ima i znanja i hrabrosti da se odupre najvećim evropskim igračima i da vrlo često pobeđuje, dok Kroacija ne čini apsolutno ništa protiv konkurencije. Er Srbija ubrzano povećava broj frekvencija i linija i povećava svoje tržišno učešće. Nasuprot tome, Kroacija Erlajns gubi tržišni udeo i 2019. godine pao je na samo 16% tržišnog udela u Hrvatskoj u letnjoj sezoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.