Vesti -

Crna Gora apeluje na štednju struje – poseban popust za one koji troše manje

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) odobrila je popust domaćinstvima čija je mesečna potrošnja električne energije ispod 500 kilovata po satu (KWh).

Izvor: Investitor
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Klyuchinskiy Oleg
Ilustracija: Shutterstock/Klyuchinskiy Oleg

To se navodi u Odluci o utvrđivanju popusta za električnu energiju distributivnih kupaca za period od 1. jula do 30. septembra ove godine, koju je doneo Odbor direktora EPCG. Takođe je apelovano na racionalniju potrošnju, prenosi Investitor.

Odlukom se odobrava popust za domaćinstva priključena na elektrodistributivni sistem, koje snabdeva EPCG, a koja su bez duga za utrošenu električnu energiju na kraju obračunskog perioda.

Popust od 13 odsto na vrednost obračunate aktivne električne energije i mrežnih usluga odobrava se članovima Zlatnog tima sa mesečnom potrošnjom ispod 500 KWh. Ostalim redovnim kupcima sa mesečnom potrošnjom ispod 500 KWh odobrava se popust u visini od pet odsto na vrednost obračunate aktivne električne energije i mrežnih usluga.

“Svrha ovakve politike popusta jeste podsticanje štednje. EPCG koristi priliku da pozove građane da, polazeći od činjenice da se ceo svet nalazi u stanju energetske krize, racionalizuju potrošnju električne energije”, naveli su iz EPCG.

Za sada se ne planira uvođenje restrikcija i povećanje cene električne energije za domaćinstva, dodali su, ali i upozorili da “nas na oprez navode kretanja na berzi, gde cene dostižu vrtoglavi rast, a postoji i rizik u pogledu mogućnosti da se jave nedostaci”.

Ukoliko bi na tržištu zaista došlo do nedostataka električne energije, EPCG ne bi bila u mogućnosti da je kupi, bez obzira na cenu i u takvoj situaciji nedostatak električne energije, uz neracionalnu potrošnju, nužno bi vodio restrikcijama.

“Jasno je, dakle, da postojeću energetsku krizu, koja može potrajati godinama, možemo prevazići samo zajedno, aktivnim delovanjem kompanija iz energetskog sektora, ulaganjem u nove izvore te štednjom električne energije, odnosno odgovornim ponašanjem svih potrošača”, poručili su iz EPCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.