Vesti -

Abazović izneo plan za Luku Bar

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je odgovarajući na poslanička pitanja, između ostalog, govorio i o budućnosti Luke Bar.

Izvor: Investitor
Podeli
Foto: Shutterstock/Vereshchagin Dmitry
Foto: Shutterstock/Vereshchagin Dmitry

Namera crnogorske vlade je da vrati Luku Bar u stoprocentno državno vlasništvo, a nakon toga da se nađe svetski operater koji bi potpuno promenio luku ali i bio inspirisan da završi auto-put, saopštio je Abazović.

On je kazao i da postojeći većinski vlasnik Luke Bar, turska kompanija Global Ports, traži način da izađe iz vlasništva, iz svojih razloga. Dodao je da sada u Vladi traže model kako da vrate vlasništvo u kompaniji, prenosi Investitor.

"Ko bi u luku ušao da radi na ispravan način i uradi veliki megahab za kontejnerske terminale, taj bi motivaciono delovao na investitore da odrade auto-put, odnosno da ga kompletiraju prema Beogradu i Budimpešti i da dođe do modernizacije železničke infrastrukture“, kazao je Abazović.

On je odgovarajući na poslanička pitanja kazao da bez šire slike Luka Bar nikome nije interesantna.

"Taj koji dođe da bude veliki operater, ne interesuje ga tržište od 600 hiljada ljudi. To je za svakoga malo tržište. Država sada ima šansu, jer su postojeći investitori izrazili spremnost da izađu iz posla. Mi smo spremni da uđemo u razgovore i već smo sa ministrom finansija dogovorili dinamiku da vidimo kako možemo to da preuzmemo nazad u naše vlasništvo“, kazao je Abazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.