Vesti -

Pale sve ponude

Ljubljana -- Slovenačko Ministarstvo privrednog razvoja i tehnologije odbilo je nekoliko ponuda avio-prevoznika za osnivanje nove nacionalne avio-kompanije.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Epa/ANTONIO BAT
Foto: Epa/ANTONIO BAT

Prema pisanju portala Sierra5, razgovaralo se sa kompanijom Er Dolomiti koja je u vlasništvu Lufthanze, niskotarifnim avio-prevoznikom Vizerom, slovenačkim kargo prevoznikom Solinerom i francuskim Valdžetom, prenosi portal Exyuaviation.

Nedavno je i jedan avio-prevoznik sa Bliskog istoka takođe izrazio interesovanje za osnivanje novog slovenačkog nacionalnog-prevoznika.

"Svi ovi sastanci bili su informativne i reprezentativne prirode, tako da ne mogu izazvati nikakve finansijske posledice po Ministarstvo ili državu Sloveniju", saopšteno je iz Ministarstva.

"Primali smo ponude i predloge tokom prošle i godine i prve polovine ove, tik pre slovenačkog predsedavanja Većem EU, kao i tokom prvih meseci predsedavanja. Razmotrili smo sve podnete prijave i odgovorili na njih. Bile su veoma različite, po planiranoj mreži destinacija, broju letova za svaku destinaciju, kao i po tipovima letelica za tu novu avio-kompaniju", dodali su.

Ministarstvo navodi kako nije prihvatilo ni jednu ponudu.

"I dalje tražimo najbolje rešenje koje bi pokrilo potrebe slovenačkih putnika, kao i zahteve Evropske komisije pri osnivanju novog avio-prevoznika, jer će morati da se uključe privatni investitori, primeni održivi poslovni model itd", navode iz Ministarstva.

Veruje se da je i Kroacija erlajns takođe podnela ponudu za osnivanje baze u slovenačkoj prestonici.

Razgovori o poboljšanju povezanosti zemlje takođe su održani sa predstavnicima poljske avio-kompanije LOT, Er Srbijom, kao i nekadašnjim predsednikom i izvršnim direktorom Etihad grupe Džejmsom Hoganom, koji danas vodi konsultantsku kompaniju, piše portal.

Potpredsednik slovenačke Vlade i ministar privrednog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek rekao je u avgustu da Vlada još uvek traži način da popuni prazninu nastalu propašću Adrija ervejza u septembru 2019. godine.

"Ako hoćemo da Slovenija bude bolje povezana, moraćemo da uradimo nešto u ovom sektoru i nađemo način da dalje napredujemo, u saradnji sa privatnim akcionarom. Trenutno, nemamo nacionalnog avio-prevoznika, a vazdušni saobraćaj jako je pogođen pandemijom", kazao je Počivalšek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.