Vesti -

U Crnoj Gori sutra opet skuplje gorivo; Ministar umiruje: "Više će rasti plate"

Podgorica -- Maloprodajne cene naftnih derivata u ponedeljak bi mogle da budu povećane za tri do četiri centa, saznaju “Vijesti”.

Izvor: Investitor
Podeli
Foto: Epa, YAHYA ARHAB
Foto: Epa, YAHYA ARHAB

Ovo bi bilo 14. povećanje cene goriva u Crnoj Gori od Nove godine.

Pre dve nedelje cene eurodizela povećane su za šest centi, a eurosupera 95 za četiri centa i eurosupera 98 za još tri centa.

Od ponedeljka cena litra dizela će najverovatnije iznositi 1,33 evra, a benzina 1,46 i 1,50 evra po litru, prenosi Investitor.

Cene naftnih derivata na međunarodnim berzama sada su duplo skuplje nego pre godinu. Države koji su najveći proizvođači nafte (OPEC) i Rusija ranije su odbili da povećaju proizvodnju i time smanje cene na berzama, a novi sastanak trebalo bi da se održi u novembru.

Spajić umiruje: Više će rasti plate nego cene goriva

Ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Milojko Spajić nedavno je kazao da će povećanjem plata biti “amortizovana” sva moguća poskupljenja, pa i goriva.

“Sa povećanjem plata o kojim mi pričamo, sa 250 na 450 evra – za većinu ljudi će povećanje biti u proseku od 100, 150 evra, sa tim povećanjem vi amortizujete sva moguća povećanja i cena i goriva”, kazao je Spajić za Glas Amerike.

Na pitanje kako će problem poskupljenja goriva kratkoročno rešiti, Spajić je rekao da će povećanja plata biti već u januaru.

“Vozim i svestan sam povećanja cena goriva, trošim 60, 70, 80 evra mesečno. Svako povećanje akcize – dva, tri centa – sigurno utiče na cenu. Ali vam je to na mesečnom nivou dodatnih 3, 5, 10, 15 evra. Mi podižemo plate 100, 150 evra. Ja se slažem da je to jedan od problema i već smo kao vlada ušli u jedan komplikovan proces. Ministarstvo kapitalnih investicija već vodi to neko vreme. To je premeravanje koliko mi u stvari goriva prometujemo u Crnoj Gori. Mi ne znamo. Nasledili smo taj jedan sistem koji je porozan i gde je švercovanje goriva vrlo jednostavno. Moramo da uvedemo hemijske akcizne markice odnosno markiranje goriva da bismo tačno znali koliko se goriva prometuje. Kada se to desi, biće mnogo lakše da na održiv način razgovaramo o akcizama i sigurno će biti prostora za smanjenje akciza tada”, rekao je Spajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.