Vesti -

Hrvati planiraju da potope tri sela i zaštićenu crkvu u Lici

Hrvatska elektroprivreda (HEP) planira da napravi akumulaciono jezero u Lici, koje će potopiti tri sela i zaštićenu crkvu iz 17. veka, objavio je RTL.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Sebastian_Photography/Shutterstock
Ilustracija: Sebastian_Photography/Shutterstock

Iz HEP-a, koji vodi projekat izgradnje hidroelektrane, tvrde da su se dogovorili sa stanovnicima Gornjeg Kosinja, Mlakve i dela Bakovca o iseljavanju, za koje imaju rok od dve godine, dok žitelji tih mesta tvrde da im se niko nije obratio niti je stupio u kontakt s njima tim povodom.

''Niko nikad nije napravio sastanak s nama, pogotovo otkad je doneta odluka da je projekat od strateškog interesa'', rekao je za RTL meštanin Gornjeg Kosinja Josip Pintar, koji je u ovom selu zasnovao porodicu i ne želi da ga napusti.

Dodaje da će "životom braniti" svoju imovinu.

Iz HEP-a tvrde da je reč o maksimalno 150 ljudi, koji su anketirani tokom izrade studije uticaja na životnu okolinu, te da je s njima uspostavljen kontakt i u aktuelnom postupku pripreme rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, odnosno obeštećenja.

Za one koji nemaju gde da odu grade stambenu zgradu u Perušiću, ali, kako saznaje RTL, samo uz pravo korišćenja do smrti, prenosi portal Indeks (Index).

Dobra vest sa Tare: Počelo punjenje jezera na Zaovinama FOTO

Projekat izgradnje hidroenergetskog sistema Kosinj, odnosno Senj 2, koji treba da snabdeva strujom 70.000 domaćinstava, vlada je letos označila kao strateški investicioni projekat, na šta su iz Udruženja Zelena akcija reagovali tužbom, koju je Upravni sud odbio.

Planirano je da se akumulaciono jezero napravi na arheološki bogatom području, na kojem su arheolozi pronašli brojne grobove, nakit i lončarske predmete iz raznih razdoblja, kao i nekoliko istorijskih građevina, među kojima je i crkva iz 17. veka koja je proglašena zaštićenim dobrom.

Meštani Gornjeg Kosinja su protiv izgradnje akumulacije i potapanja crkve, kaže lokalni sveštenik Pero Jurčević i dodaje da to potvrđuje najmanje 450 njihovih potpisa.

''Ne znam po kojoj logici crkva iz 1692. godine sme da se potopi. To je problem Ministarstva kulture koje se ne oglašava. Vršena su arheološka iskopavanja i bila je još starija crkva ispod Svetog Jeronima, i još 60 spomenika kulture, od kojih su neka i pravoslavna'', naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.