Vesti -

Radnike "poručuju" kao hranu: Hrvati uvode novu praksu - može li da zaživi i u Srbiji?

Zagreb/Beograd -- Svi znaju kako funkcionišu aplikacije za dostave hrane.

Izvor: B92/Teodora Nikolić
Podeli
Foto: GaudiLab/Shutterstock
Foto: GaudiLab/Shutterstock

Međutim, u Hrvatskoj su dva mlada preduzetnika osmislila platformu koja funkcioniše na sličan način, ali preko nje nećete doći do hrane, već do posla ili radnika. Oni kažu i da je širenje na druge države Balkana, među kojima je i Srbija, u planu. A da li je nešto ovog tipa moguće u našoj zemlji?

Naime, "Staff" je hrvatska platforma koja, najprostije rečeno, služi za buking honorarnih radnika. Na njoj se mogu registrovati svi poslodavci kojima je potrebna pomoćna radna snaga, a sa druge strane i svi radnici koji žele honorarno zaposlenje.

"Verujemo da je naša platforma preko potrebno rešenje brojnim preduzećima koja u navratima ili intervalima imaju potrebu za dodatnom radnom snagom, koji ne žele nužno da zaposle za stalno ili za to nemaju mogućnosti. Takođe, isplata i sva papirologija u vezi sa radnikom je automatizovana", kaže za B92.net Toni Adžić koji je, uz Ivana Abramovića, saosnivač platforme.

Toni Adžić (levo) i Ivan Abramović (desno); Foto: Staff.hr
Toni Adžić (levo) i Ivan Abramović (desno); Foto: Staff.hr

Fleksibilni buking radnika namenjen je prvenstveno trgovinskim lancima, logističkim firmama, ugostiteljima, hotelima, ivent industriji, firmama sa velikim proizvodnim pogonima, ali i svim ostalim firmama koje žele da svoje aktivnosti organizuju na nešto ekonomičniji i efikasniji način.

Trenutno ih najviše ima u području ugostiteljstva, a zatim u proizvodnji i prodaji.

Kada je reč o visini zarade radnika, to određuju sama preduzeća.

"Buking radnika znatno snižava fiksne troškove firmama jer u skladu sa svojim potrebama same mogu optimizirovati broj dana u nedelji i broj sati u danu za koje su im radnici potrebni", kažu iz "Staffa" za B92.net.

Da li je ovakva platforma moguća u Srbiji?

Kako je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja rečeno za B92.net, Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ), kao nosilac poslova zapošljavanja, pruža usluge u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, a pored ostalih, obavlja i poslove povezivanja lica koja traže zaposlenje sa poslodavcima koji iskazuju potrebu za posredovanjem u zapošljavanju, radi zasnivanja radnog odnosa ili drugog radnog angažovanja.

Na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje poslodavac nakon postupka registracije ima mogućnost da samostalno pretražuje bazu biografija registrovanih kandidata ili da podnese zahtev za onlajn posredovanje, radi dobijanja dodatne podrške u izboru kandidata.

Takođe, ističe se i da je registracija omogućena i tražiocima zaposlenja koji mogu imati uvid u bazu poslova čime se postiže efikasno povezivanje obe strane, uključujući sve vrste zaposlenja ili radnog angažovanja, kao i po svim oblastima i područjima rada.

"Na osnovu uvida u raspoložive informacije sa dostavljenog linka, mišljenja smo da se radi o sličnom mehanizmu povezivanja ponude i potražnje koji je trenutno u primeni na sajtu Nacionalne službe. Napominjemo da je Nacionalna služba otvorena za saradnju sa svim akterima na tržištu rada u pogledu uspostavljanja novih aktivnosti koje mogu doprineti većoj zapošljivosti", rečeno je iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.