Vesti -

Komšije sumnjaju na prvi slučaj afričke svinjske kuge

Maribor -- U Sloveniji je zabeležen prvi slučaj sumnje na pojavu afričke svinjske kuge, virusne bolesti koja nije opasna za zdravlje ljudi.

Izvor: Avaz
Podeli
Foto: Depositphotos/Shaiith79
Foto: Depositphotos/Shaiith79

Međutim, u Evropi je u nizu zemalja već izazvala znatne privredne štete jer se s divljih svinja može preneti na domaće.

Lovci su u nedelju na području opštine Ribnica na mariborskom Pohorju naišli na uginulu divlju svinju, o čemu je zbog sumnje da se radi o afričkoj svinjskoj kugi obaveštena uprava za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu biljaka, javlja Hina.

Zakonom o merama za suzbijanje afričke svinjske kuge Slovenija je početkom ove godine proglasila visok stepen ugroženosti od te bolesti, zabranivši među ostalim prihvat ili transport divljih svinja na druge lokacije, uz određivanje intenzivnog odstrela divljih svinja, prenosi Avaz.ba.

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je početkom avgusta ove godine u 18 evropskih država počela s kampanjom za suzbijanje širenja afričke svinjske kuge, koja je već prisutna u više država, među ostalim i u Mađarskoj.

Kampanja je posebno usmerena na uzgajivače svinja i one koji su u kontaktu s domaćim i divljim životinjama. Kampanja se odvija u Sloveniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Grčkoj, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Srbiji, Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Litvaniji, Letoniji, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Cilj kampanje je jačanje svesti i prepoznavanje znakova bolesti, te upoznavanje s merama za sprečavanje njenog širenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.