Vesti -

"Neće preživeti"

Zagreb -- Godinama se iz Hrvatske za jeftinije letove moralo ići do metropola u komšiluku.

Izvor: Index
Podeli
Foto: EPA/ANTONIO BAT
Foto: EPA/ANTONIO BAT

Međutim, ove godine, dolaskom niskotarifnog avio-prevoznika Rajanera, stvari su se promenile.

Od ove zime iz Zagreba će se tim avio-prevoznikom leteti prema 24 evropske destinacije. To su Baden-Baden, Bazel, Brisel, Dortmund, Dablin, Dizeldorf, Ajndhoven, Frankfurt, Geteburg, London, Malaga, Malta, Malme, Mančester, Memingen, Milan, Napulj, Oslo, Pariz, Pafos, Podgorica, Rim, Sofija i Solun.

Rajaner je krajem jula na zagrebačkom aerodromu otvorio prvu bazu. Ona će se u decembru povećati na tri aviona, najavili su iz Rajanera. Dodali su da je ta investicija vredna 300 miliona dolara, te da će omogućiti 100 direktnih radnih mesta i više od 750 radnih mesta u Hrvatskoj.

Šćuric: Rajaner napuni i avione za koje mislimo da ih nema šanse napuniti

Index je razgovarao sa vazduhoplovnim analitičarom Alenom Šćuricem, koji kaže da se ovde radi o ogromnom obogaćenju ponude.

"Ima tu destinacija koje su za dijasporu, poslovne ljude i velike aerodrome preko kojih su moguće konekcije. Ima i destinacija koje su vrlo bitne za Zagreb i jako su nedostajale ovom aerodromu, poput Mančestera, Sofije, Podgorice, Geteburga, Bazela, Rima... Ima i destinacija koje su potpuno iznenađenje. Ipak, ono što najviše iznenađuje su linije prema leisure-destinacijama, kao što su Pafos, Malaga, Napulj, Solun, Malta... To do sada Zagreb nije imao i to je istinski nov pristup zagrebačkim putnicima. Kako god, budite sigurni da Rajaner ne otvara destinacije koje nisu najpre dobro ispitane, te da oni uvek uspeju da napune avione i za one destinacije za koje svi mislimo da nemaju nikakve šanse", objasnio je.

"Kroacija erlajns neće preživeti Rajaner u Zagrebu"

Razlog zašto se Index obratio Šćuricu jeste pre svega da bi pojasnio koliko prisustvo Rajanera utiče na Kroaciju erlajns.

"Rajaner će imati krucijalan uticaj na Kroaciju. Već sada imaju osam linija istih kao i Kroacija, što je oko 1/3 svih zagrebačkih linija Kroacije. Još tri linije Kroacija erlajns ove godine nije odlučila da obnovi, ali tu je uskočio Ryanair umesto hrvatskog nacionalnog prevoznika. Tu će se Kroacija nakon godinu dana teško vratiti. Iskreno, Kroacija je bila vrlo slaba i megagubitaš i pre kovida 19 i Rajanera. Ona neće preživeti Rajaner u Zagrebu", objasnio je.

Da li se poslovanje Kroacija erlajnsa promenilo dolaskom Rajanera i ostalih niskotarifnih kompanija, da li se prilagodila?

"Nažalost, nimalo. Još u martu sam napisao šta bi Kroacija mogla da uradi. Mere su bile žestoke i prilično bi umanjile ekspanziju Rajanera. Ipak, Kroacija nije uradila baš ništa. Ali doslovce ništa. Ponašaju se kao da Rajaner nije došao u Zagreb", kaže.

"Let iz Rima do Dubrovnika preko Splita je notorni nonsens"

Iz Rima do Dubrovnika ide se preko Splita.

"Ma to je notorni nonsens. Ta linija za Rim preko Splita je rudiment iz 1980-ih, iz vremena JAT-a, koji je tako leteo. U međuvremenu avionski saobraćaj se već šest puta korenito promenio i niko više ne leti takve linije, osim Kroacija erlajnsa. Takva linija guta puno više novca, ona je demotivišuća za putnike, ona je operativni haos", objasnio je Šćuric.

"Umesto toga, Kroacija bi trebalo da ima pet stalnih letova iz Zagreba, tri iz Splita i dva iz Dubrovnika. To bi pokrilo sve kategorije putnika, turiste za Jadran i imalo bi dobru povezanost Zagreba. Naravno, sad je kasno. Rajaner je tu došao sa zavidnom frekvencijom stalnih letova prema Rimu i 'pokupiće kajmak'. Kroacija je čekala 30 godina i uspela da uprska. A ta linija nije jedina koja je notorni nonsens kompanije", izjavio je Šćuric.

"Kroacija erlajns bi mogla da nestane, kao što je nestala Adrija"

Što bi Kroacija erlajns trebalo da uradi da se prilagodi tržištu? I može li ona to?

"Više ne može da uradi ništa. Mogla je ovog proleća i leta. I nije. Još jednom je propustila šansu. Sada više ne može da uradi ništa. Osim ako vlada odluči da uloži u kompaniju više od 300 miliona evra i promeni manadžment, koji bi sada sa bitno više novaca i energije mogao da odgovori Rajaneru. Međutim, Hrvatska to neće uraditi jer joj EU neće dati da uloži toliki novac i jer vlada evidentno ne želi da menja manadžment. On je već osam mandata privremeno postavljen na 6 meseci kao v.d. Koji je to nonsens za kompaniju!", kaže.

Kakva bi je sudbina mogla čekati?

"Ako Kroacija za restrukturaciju 2022, kada to može uraditi, dobije do 150 miliona evra, koliko bi EU tolerisala, i ako nakon toga proda preostale motore i avione te tehniku, može preživeti pet godina. Nakon toga će nestati, kao što su nestale Adrija i druge kompanije u regionu", rekao je.

Rajaner će pre ili kasnije krenuti sa letovima prema Dubrovniku

Rajaner je najavio i da želi domaće linije bez državnih subvencija. Koliko je tako nešto moguće i šta bi to značilo za tržište?

"Naravno da je moguće. Zašto ne bi bilo moguće? Rajaner je kompanija Evropske unije, on je domaća kompanija u Hrvatskoj. I može pokrenuti koju god liniju želi. Budite sigurni da Rajaner neće pokrenuti letove za Pulu, Zadar, Brač i Osijek, a vrlo teško će pokrenuti i letove za Split. Ali, za Dubrovnik će sigurno pre ili kasnije krenuti sa letovima. Vrlo verovatno već na leto 2022", zaključio je Šćuric.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.