Vesti -

Predstavili planove za Zagreb - 24 linije, 300 miliona $: A žele li da "unište" Kroaciju?

Zagreb -- Niskotarifni avio-prevoznik Rajaner će u zimskom redu letenja sa 24 linije povezivati Zagreb sa evropskim destinacijama u 16 zemlaja.

Izvor: Croatian Aviation, Jutarnji list
Podeli
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Takođe, u decembru će u zagrebačku bazu uvesti i treći avion, pri čemu očekuje do leta sledeće godine oko milion putnika na svim linijama, najavio je u utorak u Zagrebu predsednik uprave Rajanera Majkl Oliri.

Dakle, uz postojećih 15 linija, kao i devet koje će početi da saobraćaju početkom decembra, Rajaner će ove zime saobraćati na 24 međunarodne linije iz glavnog grada Hrvatske, sumira portal Croatian aviation.

Tri aviona tipa A320 kapaciteta 180 sedišta saobraćaće iz Zagreba prema: Baden Badenu, Bazelu, Briselu, Dortmundu, Dablinu, Dizeldorfu, Ajndhovenu, Frankfurtu, Geteburgu, Londonu, Malagi, Malti, Malmeu, Mančesteru, Memingenu, Milanu, Napulju, Oslu, Parizu, Pafosu, Podgorici, Rimu, Sofiji i Solunu.

"Rajaner ulaže u Hrvatsku kako bi joj pomogao u oporavku turističke industrije nakon kovida i ojačao povezanost sa ostatkom Evrope jer Rajaner nastavlja da raste, a avio-prevoz se vraća na nivo pre pandemije. Budući da Rajaner ove zime preuzima 55 novih aviona Gejmčejndžer (Gamechanger) B737-8200, sa zadovoljstvom baziramo tri nova aviona u Zagrebu koji će tokom prve Rajanerove zime sa bazom u Zagrebu leteti na ukupno 24 linije", rekao je Oliri.

On je najavio i da će do četvrtka zainteresovani moći da kupe karte po promotivnim cenama, kako bi se "proslavile 24 nove zimske linije".

"Veliki potencijal Zagreba"

Ovo je ujedno i prvi zimski red letenja Rajanera iz Zagreba, koji kreće krajem oktobra, a Oliri je dodao i da je to njegova prva konferencija za medije i poseta Zagrebu.

Naglasio je da im je Zagreb veliki izazov i da tu vide veliki potencijal, kao i u celoj Hrvatskoj. Za Zagreb je istakao da je trenutno jedan od rastućih "hot city break" destinacija.

Ponovio je i ranije najave Rajanera da u Zagreb, u "baziranje" tri aviona do kraja ove godine, od kojih su dva već u bazi od jula i septembra, ukupno investiraju 300 miliona dolara, te da time direktno otvaraju 100 radnih mesta kao i još oko 750 nedirektnih u celoj Hrvatskoj. Bio bi razočaran, navodi, da u Zagrebu već sledećeg leta u bazu ne uvedu i četvrti avion, odnosno da bi ih tu mogli imati tri do pet.

Pomenuo je i dobru saradnju sa ostalim aerodromima u Hrvatskoj - zadarskim, pulskim i dubrovačkim, kao i da će od narednog proleća leteti i za Rijeku, ali će jedino u Zagrebu ostajati i preko zime, dok će ostali letovi biti letnji tj. sezonski.

"Nismo došli da uništimo Kroaciju erlajns"

Nekoliko puta Oliri je istakao da sve to za Zagreb i Hrvatsku rade bez ikakve finansijske pomoći države, za razliku od nacionalnog avio-prevoznika Kroacije erlajns (CA) kojem država pomaže.

"Rajaner uvodi 24 nove linije iz Zagreba u narednih šest meseci, a CA je u tri godine uvela samo tri nove linije i dobila je 12 miliona evra pomoći od države", komentarisao je Oliri.

Ipak, istakao je da Rajaner želi da CA bude "živa i zdrava" kompanija, dodajući da nemaju istu strukturu putnika kao i da ne lete na iste destinacije i u aerodrome.

"Stalo nam je da CA živi i nismo došli tu da bismo je uništili nego smo došli da stvorimo zdravu konkurenciju, a kako linija prema Dablinu nije uništila poljski LOT ni Er Lingus tako neće ni CA", odgovorio je Oliri.

Očekivalo se da će Rajaner na ovoj pres konferenciji najaviti nove linije prema Zagrebu, ali to se nije dogodilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.