Vesti -

Ne smiruje se u Crnoj Gori: "Svetac" ostaje pod ključem?

"Sveti Stefan" i "Vila Miločer" su pod katancem i neizvesno je da li će biti otvoreni i naredne sezone.

Izvor: Vijesti
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, xload
Ilustracija: Depositphotos, xload

U međuvremenu, zakupac letovališta kompanija "Adriatic properties" uradila je novu sistematizacju radnih mesta, koja će stupiti na snagu od 1. oktobra, a po kojoj u hotelskom kompleksu neće više biti mesta za ugostiteljske profile (kuvare, konobare, poslastičare) i recepcionere, već su kao radna mesta isključivo navedeni oni koji će održavati javne površine i čistiti hotelske objekte.

To je "Vijestima" nezvanično povrđeno u ovoj kompaniji, iza koje stoje grčki biznismen Petros Statis.

"Adriatik propertis", koji je višegodišnji zakupac hotela "Sveti Stefan", "Miločer" i "Kraljičina plaža", početkom leta zatvorio je popularno letovalište nakon što im nije dozvoljeno da njihove plaže i dalje budu isključivo dostupne gostima hotela. Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je utvrdilo da zakupac nije poštovao ugovor i da je nezakonito javnu stazu iskoristio kao hotelsku. Meštani su letos polomili ogradu na ulazu u u Kraljičinu plažu, koja je više od decenije bla zatvorena za javnost, odnosno mogli su samo da je koriste gosti hotela, ali i pripadnici političke elite i biznismeni.

Karađorđevićima se vraća oteta zemlja? Zahtev kraljevske porodice u jeku krize koja trese Budvu

Nova sistematizacija izazvala je, prema saznanjima pomenutog lista, veliku uznemirenost kod preostalih tridesetak stalnih radnika, kojima je prekjuče bio poslednji dan da se dobrovoljno jave za sporazumni prekid radnog odnosa, odnosno prijave da uzmu otpremninu. Mnogi od njih koji u nekada zaštitnom znaku crnogorskog turizma rade i više od 30 godina, moraće da izaberu ili će čistiti parkovne površine, ili će otići iz firme.

Prema nezvaničnim informacijama, radnicima će biti ponuđene otpremnine koje će biti do tri puta veće od previđene zakonom ko se za nju dobrovoljno prijavi, a ko bude proglašen tehnološkim viškom dobiće otpremninu u skladu sa Kolektivnim ugovorom.

"Adriatik propertis", firma registrovana za obavljanje hotelske delatnost novom sistematizacijom oslobađa se svih radnih mjesta koja imaju veze sa ugostiteljstvom.

Zid ćutanja

Od radnika za crnogorski medij niko nije želeo da govori, zbog lošeg iskustva iz juna ove godine. Mnogi od njih nakon što su se u junu javno pobunili i izaši u medije sa primedbama na rad komapnije i njihovu nameru da se oslobode svih stalno zaposlenih radnika i zaposle isključivo sezonske, pretrpeli su kazne. Sad ćute i čekaju.

"Ne prihvatamo ucene, mi smo izgradili 'Sveca'"

U pomoć je u junu pozvana Vlada i resorno Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) i lokalna budvanska uprava da se hitno uključe kako bi radnike, koji su životni vek proveli u Svetom Stefanu spasli da ne završe na ulici, ali od njih su dobili zid ćutanja.

Pre 14 godina, kada je hotelski kompleks Sveti Stefan - Miločer dat u zakup, preuzeto je 220 radnika stalno zaposlenih od tadašnje HTP "Budvanska rivijera" i HTP "Miločer", a sada njih nekoliko desetina koji su poslije skoro decenije i po ostali, moraće da prihvate ili otpremnine ili da rade na održavanju javnih površina, parkingu…

Da je stanje u firmi alarmantno od kada su zakupac "Adriatic properties" i hotelski operator "Aman" odlučilii da ove sezone zatvore grad hotel i "Vilu Miločer", radnici su još u junu na protestu iskazali, kada su upozorili da će se ovakav scenario sanovom sistematizacijom desiti i da će mnogi, posebno oni ispod 25 godina radnog staža biti tehnološki višak, da će mnogi uzeti otpreminu, jer neće pristajati na poslove koji su daleko ispod njihovog obrazovanja i iskustva, i time će se kompanija "očistiti" stalnih radnika. Nakon toga će radnici, kao što je i proteklih godina bio slučaj sa gro njih, da rade sezonski i na ugovore od nekoliko meseci... Radnici su tada najavili angažovanje advokata kako bi se izborili za svoja prava.

Burno u Crnoj Gori: Ekskluzivnost Svetog Stefana nezakonita?

Zatvoreno letovalište je postalo predmet političkog prepucavanja opozicionog DPS i lidera te partije Mila Đukanovića, koji je u više navrata kroz taj slučaj kritikovao Vladu, dok je aktuelna vladajuća većina celi projekat, posebno oko izgradnje novog hotela "Kraljičine plaže" sa stanovima za tržište, proglasila novom aferom i biznisom u koji je lično uključen Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.