Vesti -

Crna Gora: Država deli po tri litre ulja

Korisnicima materijalnog obezbeđenja i penzionerima sa najnižom penzijom u Crnoj Gori biće dodeljeno po tri litra ulja.

Izvor: Vijesti
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, Syda_Productions
Ilustracija: Depositphotos, Syda_Productions

To je saopšteno iz tamošnjeg Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS).

Navodi se da je taj resor nakon analize doneo odluku da se ulje dodeli dvema grupama, pišu "Vijesti".

"Korisnicima materijalnog obezbeđenja, 8.164 korisnika, penzionerima sa najnižom penzijom, 16.343 korisnika. Svaki korisnik dobiće tri litra ulja. MFSS će u te svrhe obezbediti dodatne količine", kaže se u saopštenju.

Crnogorci odlučili: Posle socijalnih bonova na red došle osnovne namirnice

Podseća se da je na predlog Ministarstva ekonomskog razvoja, Vlada opredelila 64 hiljade litara ulja, koje je nabavljeno istovremeno sa pšenicom iz uvoza i upisano kao državna imovina, za pomoć najugroženijem stanovništvu imajući u vidu tendenciju rasta uvoznih cena ovog proizvoda.

Ukazuje se da je još jedna mera koju je Vlada donela ograničenje maloprodajne cene pšeničnog belog hleba, čime je zaustavljen rast cena ove najvažnije životne namirnice.

Navodi se da je maksimalna cena pšeničnog belog hleba od 500 do 600 grama je 50 centi, odnosno 40 za hleb gramaže od 300g do 400g.

Ističe se da je pored dodele ulja i ograničenja cene hleba, MFSS pokrenulo projekat “Socijalni bon” u okviru kojeg će građani u stanju socijalne potrebe moći da dobiju socijalne bonove za kupovinu u trgovinama izabranim na javnom pozivu.

"Ovaj bon je namenjen građanima u stanju socijalne potrebe koji će u vrednosti od 30, 50 i 100 evra moći da u marketu koji izaberu, kupe namirnice u toj vrednosti", objasnili su iz MFSS-a.

Kako su objasnili sa marketima odabranim kroz Javni poziv ugovori će biti potpisani ove nedelje, a pri tom i objavljeni dodatni popusti koje će marketi pružiti korisnicima socijalnih bonova.

Crna Gora u novom problemu; ministarstvo: "Najveća katastrofa u Evropi"

Navodi se da je Vlada od ulaska u mandat, povećanje životnog standarda građana videla kao jedan od ključnih prioriteta.

Ocenjuje se da je porast cena prehrambenih proizvoda evidentan na globalnom nivou, a kao posledica toga pojedine kategorije namirnica beleže dvocifren, pa čak i trocifren procentualni rast u odnosu na prošlu godinu.

Ističe se da su na rast cena uticali mnogobrojni faktori koji su uzrokovani pandemijom, usled čega je došlo do povećanja cene transporta, ali i rasta cena neophodnih repromaterijala.

"Vlada, kao i nadležna ministarstva prikupljaju podatke i analiziraju marže u trgovini kako bi imali svobuhvatan uvid u sve faktore koji utiču na formiranje cene osnovnih životnih namirnica i u skladu sa tim efikasno nastavili da deluju na stabilizaciju cena", poručili su iz MFSS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.