Vesti -

Hrvati ne odustaju: Neradna nedelja za trgovce?

Hrvatska -- Hrvatska Vlada ne odustaje od uvođenja neradne nedelje i praznika za trgovce od 1. januara 2022. godine.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Iako je najava promena Zakona o trgovini ocenjena kao predizborni trik HDZ-a, Ministarstvo privrede stavilo je u javnu raspravu "Savetovanje o obrascu prethodne procene za nacrt predloga Zakona o izmenama i dopuni zakona o trgovini" čime je pokrenuta zakonska procedura uvođenja neradne nedelje za prodavnice.

U Ministarstvu tvrde kako će ova izmena imati "značajan uticaj na građane, posebno porodice, i to u pozitivnom smislu budući da je dan odmora u nedelji upravo nedelja koja je po tradiciji i kulturi određena kao dan odmora u Republici Hrvatskoj".

U Ministarstvu privree se pritom pozivaju na nekoliko analiza i ispitivanja javnog mišljenja koja idu u korist zatvaranja trgovina nedeljom.

"Agencija za istraživanje tržišta Hendal sprovela je 2019. godine istraživanje 'Stavovi radnika o radnom vremenu', na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1000 zaposlenih osoba. Rezultati istraživanja pokazali su da 80 odsto ispitanika podržava zabranu rada nedeljom. Potrebno je takođe istaknuti, a vezano za prekovremeni rad radnika zaposlenih u delatnosti trgovine, kako je istraživanje agencije Hendal pokazalo da kod 61,1 odsto radnika prekovremeni rad nije bio pisano naložen i potvrđen, a kod 40,2 odsto radnika prekovremeni rad nije niti bio evidentiran niti plaćen", navodi se u dokumentu.

Takođe se ističu i rezultati istraživanja agencije Ipsos iz decemrba 2020. u kojem ispitanici tvrde kako nedelja za većinu hrvatskih građana dan koji je pre svega posvećen fizičkom odmoru, razonodi, druženju s porodicom, kao i duhovnim aktivnostima.

Takođe, za najveći broj hrvatskih građana nedelja nije dan koji je ispunjen potrošačkim aktivnostima. Relativno mali broj učesnika istraživanja izjavio je da kupovinu obavlja svake nedelje. Ako kupuju svake nedelje, najveći broj građana tada kupuje u pekari (13 odsto), malim prodavnicama mešovite robe (8 odsto), dok su tržni centri ona prodajna mesta na koja građani u najmanjem broju odlaze da kupuju svake nedelje (2 odsto).

Dakle, iz ovog istraživanja proizlazi da 57 odsto građana nikada nedelje ne kupuje u tržnim centrima.

Takođe se tvrdi da 72 odsto ispitanika uglavnom ili u potpunosti podržava predlog regulacije rada prodavnica tako da se nedelja odredi kao dan odmora. U pogledu satnice koju bi poslodavci trebalo da isplaćuju za rad nedeljom, većina učesnika smatra da bi trebalo da se poveža za 100 odsto ili više.

Potpora predlogu su i rezultati analize nedeljnog prometa u trgovini na malo. Obrađeni su podaci za razdoblje 2017. - 2020. godine koji pokazuju kumulativan promet po fiskalnim računima prema danima u nedelji kao i broj izdatih računa sa posebnim osvrtom na četiri velika tržna centra u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji - Arena centar Zagreb, City centar East Zagreb, City centar West Zagreb, West Gate Zaprešić.

Ti podaci za razdoblje 2018. – 2020. godine pokazuju da se udeo prometa ostvarenog nedeljom u odnosu na ukupno ostvareni promet sedmici u posmatranom razdoblju kreće od 8 odsto do 9,50 odsto i čini najmanji procenat u nedelji.

Najviše se kupuje subotom (od 16,5 odsto do 17,16 odsto) odnosno petkom (od 16,2 odsto do 19,7 odsto). Izuzetak od navedenog su veliki tržni centri koji najveći nedeljni promet ostvaruju subotom (od 19,9 odsto do 22,15 odsto), zatim nedjljom (od 15,13 odsto do 17,8 odsto), dok najmanji promet ostvaruju ponedeljom (10,3 odsto do 11,4 odsto).

Ipak, uvažavajući potrebe pojedinih turističkih regija, kao i potrebu trgovaca za drugačijom regulacijom radnog vremena u određenim delovima godine, izmenom zakona uvela bi mogućnost tako da 16 nedelja može biti radno po izboru trgovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.