Vesti -

Ambiciozni planovi slovenačke kompanije

Slovenačka kompanija GEN-I iz grada Krško deo je vodeće državne kompanije GEN u koju je uključen dobar deo proizvođača električne energije.

Izvor: Index
Podeli
Foto: Epa, ROMAN PILIPEY
Foto: Epa, ROMAN PILIPEY

Do 2030. godine ambicioznim planom investiranja namerava Sloveniju da oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše Index.

"GEN-I do 2030. namerava da investira milijardu evra u nove tehnologije i digitalizaciju te postavi 20.000 solarnih elektrana. Dekarbonizaciju energetike u Sloveniji je moguće postići do 2040. godine, i to bez ugrožavanja sigurnosti snabdevanja", rekao je direktor kompanije Robert Golob na jednoj konferenciji, a prenosi Dolenjski list, dodavši da je taj cilj dohvatljiv i na svetskom nivou.

Energetski sektor po njegovim je rečima odgovoran za četvrtinu gasova staklene bašte i zato mora da deluje prvi na zafatku smanjivanja emisija.

Do 2030. GEN-I će instalirati 1000 megavata sunčanih elektrana različite veličine, a time bi bila ispunjena približno trećina ekoloških ciljeva koje je za to razdoblje postavila država, ambiciozni su planovi koje je predstavila kompanija.

Povećanje broja zaposlenih

"Broj potrošača električne struje nameravamo da povećamo na 1,2 milion i svima ćemo da osiguramo isključivo elektriku bez ugljen - dioksida. Svakome od potrošača omogućićemo takođe da kod kuće uspostavi održivi energetski krug, da se u celosti sam snabdeva strujom i da je cenovno i energetski nezavisan", kazao je Golob.

Kompanija najavljuje da će broj zaposlenih do 2030. povećati na 1200, s ciljem ostvarivanja 7 milijardi evra prihoda godišnje i investicijama za 1130 megavata električne energije koje će se finansirati sa 1, 43 milijarde evra, delom iz vlastitog izvora, a delom od sredstava investitora.

Golob je rekao da će u budućnosti veliku ulogu u trgovanju strujom imati digitalne platforme, zbog čega rade na specijalizovanoj platformi koja će biti prilagođena za uključivanje obnovljivih zelenih izvora energije iz regija koje nemaju potrebna znanja kako digitalno trgovati energijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.