Vesti -

"Može dve kafe i pepeljara?": Uskoro neće moći, evo i gde

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uputila je predlog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana koji će se razmatrati u Parlamentu FBiH 26. maja.

Izvor: klix.ba
Podeli
Ilustracija: Profimedia
Ilustracija: Profimedia

Crno tržište cigareta: Kupovali bi ih građani i legalno, ali...

Najgori u Evropi: Crnogorci suzili crno tržište, da li će BiH sad pratiti njihov primer?

Taj zakon podrazumeva potpunu zabranu konzumiranja duvana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prevozu, ali i u privatnim automobilima u kojima se nalaze i deca.

Deseta tačka dnevnog reda za sednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja bi trebalo da bude razmatrana 26. maja odnosi se na predlog Vlade o novom zakonu koji treba da reguliše upotrebu duvana u javnom prostoru, piše portal Kliks.

Član 5 predloženog zakona jasno naglašava o kakvoj vrsti zabrane je reč. Radi se o do sada najstrožem zakonu koji podrazumeva potpunu zabranu konzumiranja duvana i duvanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorima, mestu rada i javnom prevozu. Takođe, zabranjuje se i konzumacija duvana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloletne osobe. Izuzetak je konzumiranje duvana za žvakanje i duvana za šmrkanje.

Ovaj predlog zakona se primjenjuje na duvan, duvanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule...) za pušenje uključujući elektronske cigarete, bezdimne duvanske proizvode i biljne proizvode za pušenje.

Vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) biće dužni da na vidnim mestima istaknu znak "zabranjeno pušenje", a u objektu ne smeju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela. Vlasnik objekta će one koji ne budu poštovali ovaj zakon biti dužan da opomene, uskrati uslugu ili zatraži da osoba napusti prostor. U protivnom, vlasnik objekta će biti dužan da pozove policiju.

Zakon je predvideo i izuzetke od ove zabrane pa će tako pušenje cigareta biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odeljenjima za zaštitu mentalnog zdravlja i drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju.

Foto: Depositphotos, sorapopu@gmail.com
Foto: Depositphotos, sorapopu@gmail.com

Komšije uvode akcizu na - sladoled

Pušenje će biti dozvoljeno na aerodromima i to u posebnom prostoru, ali o tome odluku donosi direktor aerodroma.

Zakon tretira i zabranu stavljanja u promet duvanskih proizvoda koji sadrže razne vrste aditiva koji stvaraju dojam da je duvanski proizvod manje opasan. Zabranjeno je stavljanje u promet i duvanskih proizvoda koji sadrže arome poput filtera i slično.

Takođe, zakon zabranjuje svaku vrstu reklamiranja duvana i duvanskih proizvoda, isticanje fotografija, logotipa i drugo.

Pravno lice koje ne zabrani upotrebu duvana kazniće se novčanom kaznom do 5.000 KM (više od 2.500 evra), a fizičko lice koje konzumira duvan i duvanske proizvode na javnom zatvorenom mestu kazniće se novčano sa 100 KM (nešto više od 50 evra).

U obrazloženju ovakvog predloga navodi se potreba da se zaštiti zdravlje građana, te pravo pojedinca da živi i radi u okruženju bez duvanskog dima. Takođe, pozivaju se i na usklađivanje direktiva sa Evropskom unijom.

S druge strane, nesumnjivo će ovaj predlog izazvati ogorčenje privrednika, naročito vlasnika restorana i kafića na koje bi ovaj zakon i te kako trebalo da se odrazi. Treba istaći da u entitetu RS nisu predviđene ovako drastične mere. U ovom trenutku teško je očekivati brzo i jednostavno usvajanje ovakvog zakona, ali je nesumnjivo da će to biti jedan od izazova za naredni period.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.