Vesti -

Brnabićeva o HE Buk Bijela: Srbija nastupila kao strani investitor, ulaže u RS 787 miliona evra

Istočno Sarajevo -- Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija u narednih nekoliko godina investirati 787 miliona evra u Republiku Srpsku.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: TANJUG/TANJA VALIC
Foto: TANJUG/TANJA VALIC

Ana Brnabić je, posle zajedničke sednice Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske, govoreći o projektima, istakla da se u ovom trenutku pokreće izgradnja hidroelektrane Gornja Drina, konkretno Buk Bijela, auto-puta Beograd–Sarajevo, deonice Rača–Bijeljina i aerodroma Trebinje.

"Svi ti projekti će biti pokrenuti, što sada, što tokom prvog kvartala 2022.godine. Kroz te projekte Srbija u RS ulaže oko 500 miliona evra”, rekla je Ana Brnabić na konfenciji za novinare.

U tih 500 miliona evra uključena je i posebna podrška Srbije za četiri opštine - Nevesinje, Drvar, Dubica i Kostajnica. Ta podrška, prema njenim rečima, iznosi između 10 i 12 miliona evra.

"Ako uključimo i ostale dve hidroelektrane - Foča i Paunci, u okviru većeg projekta HE Gornja Drina, onda je tu ukupna investicija Srbije od 787 miliona evra u narednih nekoliko godina", objasnila je premijerka.

Ona je podsetila da je Srbija donirala i u različite projekte u prosveti, zdravstvu, životnoj sredini, infrastrukturi u lokalnim sredinama u Republici Srpskoj.

Od 2014.godine do danas vrednost donacija je preko 82 miliona evra, a kaže da će se to nastaviti.

"Sve skupa je preko milijardu evra u kojoj Srbija donira u manjoj meri, odnosno investira u projekte u RS", kazala je Ana Brnabić.

Ona je čestitala RS izlazak na berzu i na odličinim rezultatima u oblasti privrednog rasta.

Na pitanje novinara zašto se o projektu hidroelektrana nije razgovaralo sa centralnim vlastima BiH u Sarajevu, Ana Brnabić je rekla da je Srbija u celom projektu nastupila kao strani investitor i uradila analizu svih dokumenata, kako bi investicija bila pravno zaštićena.

Ona je podsetila da je u poslednjih 20 godina na teritoriji BiH izdato oko od 280 različitih koncesija, navodeći da su to činili ili entiteti ili kantoni.

"Ni u jednoj od ovih koncesija nije postojao nijedan problem”, rekla je Ana Brnabić i dodala da ukoliko bi se ispostavilo da je investicija iz Srbije problematična, onda bi i sve prethodne bile problematične, što bi dovelo do pravne nesigurnosti.

Premijer RS Radovan Višković odbacio je primedbe iz BiH da se hidroelektrane grade "iza leđa" zvaničnog Sarajeva.

"To nije nadležnost državnog nivoa. Granica između Srbije, Crne Gore i BiH nije Drina u Brodu na Drini, nego je to isključivo teritorija RS, i koncesije na tom prostoru su isključivo u nadležnosti Komisije za koncesije RS. Iz te činjenice apsolutno Vlada Srbije nije imala potrebu da razgovara ni sa kim drugim, osim s Vladom RS", bio je izričit Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.