Vesti -

Prvi hrvatski avion pravi Brazilac, moći će da se sklopi "kao igračka"

"Hrvatski zet" otkrio je sve o ultralakoj letelici.

Izvor: Slobodna Dalmacija
Podeli
Ilustracija: Profimedia
Ilustracija: Profimedia

Rusija predstavlja prvi električni avion na svetu FOTO

Hrvati skupo platili helikoptere: Povukli ih s Kosova, zabeleženo više od 300 reklamacija

Prvi hrvatski avion, ultralaku letelicu za dvoje, koja se može kao hidroavion spustiti i na morsku površinu, ali i na tratinu, te zaleđenu snežnu površinu, uz klasično sletanje na pistu - gradiće Brazilac u Primorskom Dolcu.

Zvuči kao predizborna priča, no ugovor potpisan u junu 2020. godine potvrđuje da će hrvatska kompanija "Pelican aircraft and components", registrovana u malenoj zagorskoj opštini, na zapadnom delu Splitsko-dalmatinske županije, započeti s proizvodnjom aviona - potvrđuje ovo fantastično, skoro i neverovatno ulaganje, piše Slobodna Dalmacija.

Andres Vinicius Alvares, 37-godišnji Brazilac, stanovnik San Paula, odlučio je da izgradi hangar za proizvodnju aviona i jedan za skladište, te treći gde će imati izložbeni prostor, odnosno šourum (showroom), uz školu letenja, dok će četvrta zgrada u Primorskom Dolcu biti - hotel.

"Predivna ste zemlja, a budući da je moja žena Hrvatica poreklom iz Podstrane, logično se nametnulo rešenje da svoja ulaganja na prostoru Evropske unije nastavim u Hrvatskoj. No, nisam bio fokusiran baš na Primorski Dolac, jer smo mesto prvo tražili u Zadru, Kninu, Rijeci, Zagrebu, pa u manjim mestima, u šibenskoj zoni Podi, zatim obilazili zemlju u Dugopolju, ali kad smo početkom prošle godine stigli do Primorskog Dolca, odluka je pala da zemlju kupimo baš tu", govori preduzetnik iz Južne Amerike, koji je za širenje svog poslovanja izabrao malenu opštinu u tamošnjoj županiji, koja ima stanovnika kao jedan neboder u njegovom rodnom gradu većem od 19 miliona stanovnika.

Lokalna podrška

"Pa bolje da sam izabrao vašu Dalmaciju nego hladnu Finsku", kroz smeh govori za pomenuti hrvatski medij.

On je, inače, ekonomista po struci, finansijski menadžer, a budući da su imali investitore koji su želeli da ulažu van granica Brazila, on je bio zadužen za Evropu. Pa će ulazak na evropsko tržište, eto, započeti iz Primorskog Dolca.

"To mogu zahvaliti prvo supruzi, koja mi je bila podrška tokom pregovaranja, te Ani Kapetanović iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo i Marini Jurjević iz brazilske ambasade u Zagrebu. Posebno načelniku Jošku Dujmoviću, koji mi je odmah izašao u susret i pomogao oko svega, i pronalaženja načina da se nešto dogodi lakše i brže. Iako nije išlo sve glatko pri kupovini zemlje u Hrvatskoj - zbog birokratije. Više je problema nego u Brazilu, a kada čujem Evropska unija, mislio sam da će ići sve kao sat...", prepričava "porođajne muke" Brazilac, koji se već smatra delimično Hrvatom, prvo zbog supruge, a i zbog dece. Ima ih dvoje, 2,5-godišnju ćerkicu i tek rođenog sina.

Otkriva da je to njegovo prvo ulaganje u Hrvatsku zapravo startovalo u januaru 2020. godine, kada je intenzivno sarađivao s načelnikom Primorskog Dolca Joškom Dujmovićem. Ni šest sati vremenske razlike nisu ih sprečavali u neprestanoj komunikaciji, a u junu lani je Alvares došao u Primorski Dolac potpisati ugovor o kupovini zemljišta vrednosti 50.000 evra, iako mu je za dolazak trebalo i pismo namere, jer je u to vreme Brazilom harala pandemija, sejući smrt, bili su u izuzetno teškoj situaciji s mnogih obolelih, a manjkom medicinske zaštite.

"Imao sam dosta sastanaka u Zagrebu, no, lakše je kada imate podršku lokalnog nivoa, a prednost Primorskog Dolca za ovo ulaganje je blizina splitskog aerodroma i mora. Aerodrom mi je važan jer su naši klijenti stranci, a lepota vaše zemlje je ono što ih privlači. Iako ste se fokusirali na turizam, vidim ja ovde mnogo prostora i za druga, naročito strana ulaganja. U Evropskoj ste uniji, a jeftiniji ste od zemalja EU-a. Imate mnogo potencijala, a srednje i manje investicije na području Dalmatinske zagore stvaraju radna mesta i sprečavaju iseljavanje", kaže i dodaje:

Ilustracija: Profimedia
Ilustracija: Profimedia

Bugari kreću u osvajanje Evrope - šta im je "oružje"?

Ko su naslednici Konkorda? Supersoničnim avionom od Los Anđelesa do Tokija za manje od tri sata

"Ideja je oformiti aero-nautički centar, i to u tri faze. Prvi je korak doneti avione iz Brazila, za početak deset komada, prodavati ih ili rentirati ili, ako je potrebno, pružati i uslugu popravka, servisirati ih. Zatim sledi proizvodnja, gde bi u vašem Primorskom Dolcu gradili naše avione 'Seamax M22', a treći deo je i hotelijerstvo, gde bi gradnjom hotela kapaciteta do 30 soba imali osiguran smeštaj za naše goste, polaznike škole letenja do korisnika naših aviona, koji dolaze leteti, uživati u panoramskom pogledu na vaša divna ostrva, predivnu Zagoru, antičke gradove, reke i jezera, a da o Jadranskom moru i ne govorim".

Sve to će ponuditi projekat "Seamax Aircraft Croatia", za koji je u februaru sklopljen ugovor s kompanijom "Kuzmanić&Šimunović projekt", pa je autor arhitekture Andrija Vrdoljak, na dve parcele predvideo izgradnju "Seamax Center Croatia". Radiće se hangar i servis na 1.500 m2, te prodajni i izložbeni prostor na 500 m2, uz školu letenja u zgradi od 300 m2, a zatim sledi i gradnja proizvodnog pogona na 1.500 m2, dok će isti obuhvat imati i hotel, znači još 1.500 m2. To u budućnosti znači minimalno 50 novih radnih mesta, bez radnika koji će sutra biti potrebni za rad u hotelu.

Odlične performanse

"Plan je započeti što pre s gradnjom, sada svakog trena treba da dobijemo lokacijsku dozvolu, a onda valjda brzo i građevinsku. Nadamo se da ćemo u leto 2022. biti spremni za iznajmljivanje i popravke aviona. Što se prodaje aviona tiče, ciljana grupa su nam evropske zemlje: Nemačka, Austrija, Poljska, Češka, Slovačka, Slovenija, te naravno i Hrvatska. Zatim sledi i ulaganje u samu proizvodnju", navodi Brazilac, naglašavajući da je njihov avion ultralak, s odličnim performansama, karbonskim sklopivim krilima, pa se može složiti "kao igračka".

Inače, cena ovih letelica je od 120.000 do 150.000 evra, zavisno od modela koji birate, a rezervoar za gorivo od 100 litara omogućuje vam let do Pariza i nazad, pa je zbog toga i te kako primamljiv bogatim strancima, od preduzetnika, bankara, korporacijskih direktora, naftaša, ali i brojnih uspešnih muzičara. Naročito planetarno popularnih DJ-eva koji obilaze hrvatsku obalu, za pozamašnu svotu novca "odrade" nastup, te žele u kratkom vremenu preći iz destinacije u destinaciju. A za cenu ne pitaju.

"Govori se da će Hrvatska nakon kovid pandemije procvetati. Tako vi kažete u Dalmaciji, zar ne? Mnogi vide Hrvatsku kao vrhunsku destinaciju za jedrenje, a mi ćemo pokušati napraviti je i kao odličnu lokaciju i za letenje. Cene su manje nego u Evropi, a imate bezbroj prelepih ostrva, što je fantastično za letenje. Moja kompanija je do sada ulagala u marketing za američko i brazilsko tržište, no, sada krećemo i na evropsko tržište, i to iz Hrvatske. Gradnjom prvog hrvatskog aviona", poručuje.

Za kraj Brazilac ističe da je Primorski Dolac izabrao prvenstveno zbog lokacije i isključivo zbog načelnika Joška, koji mu je dosta pomogao. A plan za ovo leto mu je da uživa u lepotama te zemlje, paralelno radeći na projektu koji će sutra iz do juče "mrtve" privredne zone iznedriti i prvu hrvatsku letelicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.