Vesti -

"Čestitke Vladi, sad smo rame uz rame s Albanijom"

Veliki problem, tvrde iz udruženja Glas preduzetnika, predstavlja i Hrvatska narodna banka koja nije izdala nikakva uputstva za nove moratorijume.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Depositphotos, ifeelstock
Foto: Depositphotos, ifeelstock

Hrvatski plan za izlazak iz krize: Turiste pretvoriti u stanovnike

Haos u Hrvatskoj; Ministar: Uzimaćemo od plata za zdravstvo

Udruženje Glas preduzetnika upozorilo je na težak položaj povremenih prevoznika putnika kojima su nakon isteka moratorijuma lizing kuće započele oduzimanje vozila, a na naplatu su im dospele sve kamate, te pozvalo da se odmah donesu odluke i zadovoljavajući programi finansijske pomoći.

U saopštenju se podseća da je Odbor za prevoz Udruženja Glas preduzetnika 24. marta održao sastanak s Ministarstvom mora, saobraćaja i infrastrukture, a 25. i 26. marta dodatne konsultacije s predstavnicima ministarstva oko modela finansijske pomoći. Nakon sastanaka i konsultacija na kojima je dogovorena konkretna pomoć, Vlada Republike Hrvatske i nadležna ministarstava nisu donela odluku kako bi se rešio problem preduzetnika kojima su istekli moratorijumi, tvrde iz Glasa preduzetnika, piše Jutarnji list.

Ističu i kako su lizing kuće tada inicijalno podržale zahteve koje imaju povremeni prevoznici putnika i izrazile želju za odobravanje daljih reprograma.

"Ono što nas je nakon takvog početnog stava lizing kuća neprijatno iznenadilo je činjenica da su lizing kuće ipak krenule u oduzimanje vozila. Raspolažemo informacijama da je oduzeto minimum 30 vozila u protekle dve nedelje. Isto tako, dok od lizing kuća dobijamo informacije kako masovno odobravaju reprogram, na terenu je situacija u potpunosti drugačija", tvrde iz udruženja Glas preduzetnika.

Prema saznanjima tog udruženja, "lizing kuće odobravaju reprogram za vozila za koja su sigurne da ih ne mogu prodati, dok za ostala vozila, za koja postoji prilika da se prodaju i za pola cene, ne odobravaju reprograme".

Prenose i kako se članovima udruženja dogodilo "i da potpišu reprogram na 12 meseci, da bi samo nekoliko dana kasnije dobili novu ponudu u kojoj se 12 meseci zamenjuje sa samo tri meseca".

Veliki problem, tvrde iz udruženja Glas preduzetnika, predstavlja i Hrvatska narodna banka koja nije izdala nikakva uputstva za nove moratorijume, odnosno za reprograme. Lizing kuće pritom nisu pozvane na sastanak u Ministarstvo finansija kako bi se dogovorili potencijalni reprogrami i državne garancije.

Sedam projekata od osam milijardi evra koji će promeniti Hrvatsku

"Takođe, moramo da istaknemo da su do Odbora za prevoz došle informacije kako se osmišljava model po kojem bi se isplaćivala mesečna naknada po vozilu od sada pa nadalje, 'po uzoru na druge evropske države'. Moramo istaći da druge države to rade od početka korona krize te da se ne može samo tako 'izbrisati' proteklih godinu dana. Takođe, u drugim državama nakon godinu dana takve pomoći, prevoznici u povremenom prevozu putnika nemaju problem s plaćanjem kamata na lizinge jer su ih u međuvremenu od navedene pomoći platili", ističu iz udruženja Glas preduzetnika.

Smatraju da takav model ne može spasiti niti jednog prevoznika jer oni nemaju čime podmiriti dugove koji su se nakupili u poslednjih godinu dana, a ne razumeju zašto se pokušava pronaći model koji nema nikakve dodrine tačne s onim što su dogovarali.

"Apelujemo da se prihvate predlozi koje su prevoznici zajedno s predstavnicima Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture osmislili i predložili. Radi se o iznosu od 200 miliona kuna (oko 26,4 miliona evra) koje će spasiti celu delatnost, radna mesta i osigurati opstanak firmi. U suprotnom, ta bi delatnost mogla postati prva trajno uništena grana hrvatske privrede bez ikakve šanse za oporavak", upozoravaju iz udruženja Glas preduzetnika, apelujući i da se odluke i zadovoljavajući programi finansijske pomoći donesu odmah.

Koordinator Odbora za prevoz udruženja Glas preduzetnika Marko Slišković u saopštenju podseća da je pre nepune četiri nedelje izjavio da se nazire svetlo na kraju tunela za povremeni prevoz putnika.

"Nažalost, sveća je pregorela, 1. april odavno je prošao, sve lizing kuće poslale su klijentima pune rate i kamate za proteklo razdoblje. Probili smo datum dospeća plaćanja i tu je nažalost kraj. Tragično je da se apsolutno ništa nije učinilo za pomoć povremenom prevozu. Čestitam premijeru Plenkoviću, ministru Mariću i ministru Butkoviću što su Hrvatsku svrstali rame uz rame s Albanijom, kao jedine zemlje u Evropi koje nisu pomogle delatnosti povremenog prevoza putnika", ističe Slišković, kog zanima i "za koga je pripremljen teren zbog kojega mora propasti više od hiljadu firmi i ko će spremiti lovu u džep".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.