Vesti -

"Uhleb uhlebio uhlebovu ćerku"

Ćerka sekretara stranke zagrebačkog župana i ćerka HDZ-ovog uhleba zaposlene su na radna mesta koja ranije nisu postojala, prenose hrvatski mediji.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Depositphotos/Jirsak
Foto: Depositphotos/Jirsak

Tinejdžer dobio posao obnove Petrinje - bez javnog konkursa?

Posao su dobile potpisom Lea Šunjića, direktora Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, čiji je osnivač, jasno, sama Županija.

Aktuelni župan tamo je Stjepan Kožić. U njegovom mandatu Šunjić je i imenovan za direktora Zavoda. Kožić ima nezavisnu listu. Zove se Nezavisna lista Stjepana Kožića. Ništa neobično.

Sekretar Nezavisne liste Stjepana Kožića je Branko Herček. Branko Herček ima ćerku. Prema izvorima hrvatskog portala Indeks (Index), ona je nedavno postala viša savetnica za krizni menadžment u Zavodu. Došla je odmah po završetku fakulteta. To je, uveravaju, sasvim novo radno mesto.

Zaposlio ćerku sekretara županove liste, ali i ćerku HDZ-ovog uhleba

Zavod kojim rukovodi Šunjić ima i Upravno veće. Ono odlučuje ko će biti direktor.

U njemu sedi Vlado Žigrović. I njegova ćerka zaposlena je u Zavodu. I to je omogućeno Šunjićevim potpisom.

HDZ-ovac Vlado Žigrović, osim što obavlja funkciju člana Upravnog odbora koji može da smeni i postavi Šunjića, ujedno je i direktor kompanije Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije.

Nedavno je o njoj pisao Telegram. Otkrili su da ta firma već dve godine nema nikakvu punomoć, odnosno da se njenim poslom bavi druga javna firma. Uprkos tome, od Zagrebačke županije i dalje redovno dobija godišnju subvenciju, a više od pola tog iznosa odlazi samo na materijalne troškove zaposlenih, a to su Žigrović i njegova sekretarka.

Leu Šunjiću Indeks je poslao pitanja i na njih dobio odgovore.

Da li je u Zavodu zaposlena ćerka Branka Herčeka, sekretara Nezavisne liste aktuelnog župana Stjepana Kožića i da li je tačno da je na radno mesto višeg savetnika za krizni menadžment došla odmah po završetku fakulteta? Da li je u Zavodu zaposlena ćerka Vlade Žigrovića?

Javne konkurse za zapošljavanje sprovodi Zavod u skladu sa zakonom, te zavisno od potreba, a u skladu s tim sprovode se i javni konkursi za pripravnike. Pripravnici su osobe koje se prvi put zapošljavaju za samostalan rad u zanimanju za koje su se školovali, ali na pripravničkoj poziciji. Oni ne obavljaju samostalno poslove radnog mesta za koje se osposobljavaju niti primaju punu platu sve dok traje pripravništvo. U tom smislu su u Zavodu zaposlene na pozicijama pripravnica T.H. i D.Ž.

Šunjića su upitali i jesu li ta radna mesta postojala pre nego što su ćerke onde zaposlene.

"Ranije u Zavodu nije bilo zaposlenog pripravnika za pripravničke pozicije na kojima su zaposlene T.H. i D.Ž.", odgovorio je.

Naručio informatičku opremu bez konkursa od kompanije koja nema zaposlenih

Nedavno su pisali o tome kako je Šunjićev Zavod bez javnog konkursa naručio informatičku opremu od kompanije čiji je osnivač vođa Odeljenja za informatiku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Vrednost nabavke bila je nešto manja od milion kuna (oko 130.000 evra), a reč je o firmi koja nema zaposlenih niti joj dobit prelazi 500.000 kuna.

Ipak, puno bolje stoji nego Zavod, koji je prošlu godinu završio u gubitku, no to ga nije spriječilo da naruči spornu informatičku opremu. Šunjić je objašnjavao da su morali hitno nabaviti firewalle kako bi se zaštitili od koronavirusa.

Foto: Depositphotos/Bumble-Dee
Foto: Depositphotos/Bumble-Dee

Apoteka zapošljavala bez konkursa, tužio ih RFZO

Šunjić je bio šef dopunskog iako nije imao diplomu

Ko je zapravo Leo Šunjić?

Godinama je bio šef dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Za svog pomoćnika predložio ga je Siniša Varga, tada direktor HZZO-a, ali i ministar zdravstva. Šunjić je pune tri godine obavljao funkciju pre nego što se saznalo da zapravo nema zadovoljavajuću diplomu.

Povereništvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je da Varga nije postupao savesno i odgovorno kad ga je predložio te da se time ogrešio o zakon. Ministar se pravdao da je Šunjićevo obrazovanje trebalo da proveri kadrovska.

Varga, kog tereti USKOK, postavio ga je za svog pomoćnika

Bilo je to sredinom 2017. godine. U međuvremenu je Varga ušao u sabor, prešao iz SDP-a u stranku Milan Bandić 365 i osvojio kaznenu prijavu zbog izvlačenja novca iz HZZO-a. Sećate se - one institucije u kojoj je uzeo Šunjića za pomoćnika.

Varga se zatim povukao iz politike i sve što o njemu čujemo su USKOK-ove rečenice: Tereti ga se da je naručivao nepotrebne studije i izvukao oko 250.000 kuna te ih podelio s pomagačima.

Preko veze dao vakcinu zagrebačkom aerodromu

O Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije pisali su i pre par meseci kad je dobacio pedesetak doza Fajzera u Vazdušnu luku Franjo Tuđman kako bi se njihovi delatnici, pa i oni koji rade u administraciji, mogli vakcinisati pre prioritetnih grupa.

Poslednje, ali ne i nevažno, jeste da je Leo Šunjić 2006. godine osnovao firmu Miler Centar. Ako vam je to poznato, to je zato što je Petar Pripuz najavljivao da će s njom napraviti mali grad na Črnomercu, kompleks od 2.350 stanova. U projekat su bili uključeni advokat Anto Nobilo, preduzetnik Danko Končar te Mićo i Marko Carić.

Sporno i samo njegovo zapošljavanje u Zavodu?

Na čelo županijskog zavoda Šunjić je došao dve godine nakon što je diplomirao. Statut Zavoda propisuje da direktor mora imati diplomu i najmanje pet godina rada u struci.

Šunjić je diplomirao poslovnu ekonomiju na Varaždinskom univerzitetu 2017, a direktor je postao 2019. godine.

Hrvatski indeks je pitao županiju šta o ovome misle, a oni su poslali dopis u kojem kažu kako nemaju ništa sa Šunjićevim imenovanjem. Od samog Šunjića, odnosno Zavoda za javno zdravstvo, dobili su odgovor da je "odabrani kandidat ispunjavao propisane uslove konkursa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.