Vesti -

Mega projekat Mate Rimca: Vrhunska radna mesta; u planu i obnova dvorca?

Rimac Automobili potpisali sa Svetom Nedeljom ugovor o zemljištu na 69 godina i gradnji kampusa koji će zapošljavati oko 700 radnika.

Izvor: Večernji list
Podeli
Foto: Casimiro PT / Shutterstock.com
Foto: Casimiro PT / Shutterstock.com

Gradonačelnik grada Sveta Nedelja Dario Zurovec potpisao je Ugovor o osnivanju prava građenja sa direktorom preduzeća Rimac Automobili Matom Rimcem povodom izgradnje proizvodnog i istraživačko-razvojnog kampusa.

Zemljište na kojem će se graditi kampus nalazi se iza dvorca Kerestinec u Svetoj Nedelji, a tim zemljištem će Rimac Automobili upravljati sledećih 69 godina, piše Večernji.

Prerasli kapacitete

Prema ugovoru, gradnja kampusa treba da bude dovršena najkasnije tri godine od početka.

Potpisvanju ugovora prisustvovali su i predstavnik hrvatskog Sabora i kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Nađi kao i sekretar ministra prostornog planiranja i grašeđevinarstva Goran Gotal.

"San od pre sedam godina došao je do realizacije", rekao je Zurovec koji se zahvalio svima koji su omogućili da se taj projekt realizuje.

On je poručio da je ta investicija najvažnija ne samo za Svetu Nedelju već i celu Hrvatsku. "Tako velike investicije, veće od milijardu i po kuna, ne vide se svaki dan, asigurno će otvoriti perspektivu i za buduće naraštaje. Ovo je veliki i nov početak za celu Hrvatsku", rekao je Zurovec.

Nađi je zaključio da je projekt kamupas primer sinergije javnog i privatnog sektora.

"Ovo je primer koliko Hrvatska može da iden napred kada se investicije ne koče, nego se podržavaju. Naš privatni sektor globalno je konkurentan, a ovo je primer kako se u Hrvatskoj može uspeti. Javni sektor mora da podržava privatni kako bi se ostvarivale investicije. Ovo je projekt globalnih razmera koji kao svetionik može da privuče investicije u zemlju.

U saopštenju Grada Svete Nedelje ističe se je kako je ulaganje u razvoj preduzetništva oduvek bilo prioritet gradske uprave otkako je na njenom čelu Dario Zurovec, a ovaj projekt trebalo bi da osigura 700 radnih mesta i da bude primer i za ostale jedinice lokalne samouprave.

"Grad Sveta Nedelja od početka je izašao u susret. Odavno smo prerasli kapacitete, a nismo mogli da pronađemo adekvatan prostor koji nam je preko potreban. Ova lokacija omoguće nam sve što nam treba te smo odlučili da gradimo vlastiti kampus jer imamo velike planove za koje treba puno prostora". rekao je Mate Rimac.

Gradnja interne saobraćajnice

"Biće to poseban projekat na svetskom nivou otvoren za javnost, građen i osmišljen za zaposlene. Imamo sve spremno, od projekata do finansija, i želimo da počnemo da gardimo punom parom što pre. Kampus će osigurati vrhunska radna mesta za sve nacionalnosti, a pre svega za naše mlade ljude, koji će im nuditi brojne mogućnosti i osigurati dodatne vrednosti. Kampus nije projekat na kojem ćemo stati, imamo dalje prostora za rast i nove planove", rekao je Mate Rimac čija kompanija posluje na šest lokacija, a većina aktivnosti će se obavljati u novim prostorima na Jankomiru.

Novi kampus prostiraće se na 200 hiljada kvadrata, s proizvodnim i istraživačkim objektima na 95.000 m2, dok će 35 odsto zemljišta biti pokriveno vegetacijom.

Kada je Dario Zurovec postao gradonačelnik Svete Nedelje, velika želja mu je bila da se obnovi i reaktivira dvorac bogate i neobične prošlosti - Kerestinec

"Dvorac nije na istoj parceli kao i prostor na kojem će se graditi kampus. Ali, postoji mogućnost da u projekt izgradnje kampusa uđe i obnova dvorca, Mate Rimac je zainteresovan, a mi bismo u slučaju takvog dogovora bili voljni u zamenu za obnovu dvorca da odustanemo od naplate koncesije za zemljište. U dvorcu bismo u tom slučaju zadržali dve prostorije, što moramo jer je jedna direktno vezana za Seljačku bunu", rekao je za Večernji gradonačelnik grada u kojem će niknuti najveća privatna investicija.

U saopštenju se podseća de će se u kampusu nalaziti i test staza za automobile, kao i izložbeni salon u kojem će kupci moći da obavljaju individualnu adaptaciju vozila. U skladu sa sertifikatima o održivosti, u obzir su uzeti i planovi za organsku proizvodnju hrane na licu mesta te obilje zelenih površina u kojima će moći da uživaju i zaposleni i javnost.

Kako ne bi došlo do zagušenja saobraćaja, jer će kampus zahtevati dnevno snabdevanje materijalima koji su potrebni za realizaciju projekata kompanije Rimac Automobili predviđeno je više ukrštanja sa postojećom mrežom puteva te gradnja posebne interne saobraćajnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.