Vesti -

Penzioni rezervni fond RS kupio akcije Fejsbuka, Berkšir hataveja...

Banjaluka -- Penzijski rezervni fond (PREF) Republike Srpske ostvario je lane dobit od 8,4 miliona konvertibilnih maraka (4,3 miliona evra).

Izvor: Capital
Podeli
Foto: Depositphotos/JanPietruszka
Foto: Depositphotos/JanPietruszka

Od toga će Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja isplatiti dividendu od 5,08 miliona maraka.

Jedna od najvažnjih aktivnosti u prošloj godini bio je izlazak na strana tržišta na kojima su, između ostalih, kupili akcije Facebooka, Raiffeisen bank Internationala, Berkshire Hathawaya..

Upravni odbor Fonda PIO je na sednici održanoj u ponedeljak, u funkciji Skupštine PREF-a, usvojio godišnji izveštaj o poslovanju PREF-a i doneo Odluku o isplati dobiti, prema kojoj će Fondu PIO biti isplaćena dividenda u iznosu od 5.082.470 КM što je gotovo isti iznos kao i prošle godine, prenosi portal Capital.

Ukupni prihodi PREF-a lane su iznosili 11,7 miliona KM, a Fondu PIO će, kako kažu u upravi Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske biti isplaćena dividenda u maksimalno zakonom dozvoljenom iznosu.

„Кao rezultat procesa restrukturiranja portfelja od osnivanja i u 2020. godini je nastavljen trend stabilnih prihoda od kamata po osnovu ulaganja u dužničke hartije od vrednosti i depozite. Trenutno je oko 40 odsto portfelja PREF-a u dužničkim finansijskim instrumentima, depozitima i gotovini, što pruža uverenje da ćemo i budućnosti pružiti podršku penzijskom sistemu Republike Srpske“, kažu u Upravi društva.

Dodaju da su za rezultat PREF-a, između ostalog, zaslužni prilivi od dividendi, obveznica i stranih ulaganja, prenosi portal.

Jedna od najvažnijih aktivnosti u prošloj godini bio je izlazak na strana finansijska tržišta.

Između ostalih, kupili su akcije Facebooka, Raiffeisen bank Internationala, Berkshire Hathawaya, Viena Insurance Groupe, Allianz SE….

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.