Vesti -

Dužni Kinezima: Crna Gora moli EU za pomoć, dobili hladan tuš

Povodom zahteva Crne Gore za pomoć od EU u otplaćivanju kineskog zajma od milijardu dolara, iz Brisela poručuju da neće otplaćivati dugove Crne Gore.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, xload
Foto: Depositphotos, xload

Kako to rade Crnogorci: Prva deonica auto-puta u sedam minuta VIDEO

”Radimo mnogo sa Crnom Gorom kako bismo im pomogli na putu usklađivanja sa EU strandardima i u refromama. To ćemo i nastaviti, ali nećemo otplaćivati njihove dugove prema trećim stranama”, kaže portparol EU Peter Stano.

Stano dodaje da je EU već pokazala zabrinutost zbog "društveno-ekonomskih i finansijskih efekata nekih od kineskih investicija u Crnoj Gori".

On naglašava da postoji rizik od makroekonomskog nesklada i dužničkog odnosa Crne Gore prema Kini, a da pitanje o motivaciji za preduzimanje takvih koraka i poslova prvenstveno treba postaviti vlastima u Podgorici.

"Kada je reč o koracima partnerskih zemlja koji se odnose na uzimanje zajma ili ulazak u ekonomske odnose sa drugim zemljama, svaka država može da uspostavlja svoje inevesticione ciljeve”, objašnjava Stano.

U Briselu naglašavaju da je EU najveći davalac finansijske pomoći Crnoj Gori i njen najveći trgovinski partner.

Podseća se i da EU ima ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan koji mobiliše do 9 miljardi evra za investicije u oblasti transporta, energije, održivog razvoja, digitalne i zelene tranzicije.

Konkretno, crnogorski zajam se odnosi na izgradnju puta koji gradi Čajna roud end bridž korporejšn, a koji je Crna Gora potpisala sa kineskom Eksim bankom.

Prva deonica od 41 kilometra, što je četvrtina ukupne dužine, koštala je 20 miliona evra po kilometru, što je, prema procenama stručnjaka, čini jednom od najskupljih deonica auto-puteva po kilometru na svetu.

Prema pisanju Fajnenšel tajmsa, EU je izrazila spremnost da pomogne, ali napominje ”da će biti teško pronaći odgovarajuće finansijske instrumente za to".

"Politički želimo da pomognemo. Ali veličina zajma je neproporcionalna veličini ekonomije, tako da mehanika još nije očigledna", izjavio je neimenovani zvaničnik EU za Fajnenšel tajms uz napomenu da projekat auto-puta nije u skladu sa standardima EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.