Vesti -

Svako drugo maslinovo ulje - lažno

Cena ulja zavisi od zemljišta, subvencija države, obrade i berbe maslina - sve to može pojeftiniti ili poskupeti finalni proizvod.

Izvor: Večernji list
Podeli
Foto: Depositphotos, Denira
Foto: Depositphotos, Denira

Više od polovine pakovanja maslinovog ulja koja se na hrvatskom tržištu prodaju kao ekstradevičanska ne odgovaraju deklaraciji ekstradevičanskih, alarmantni su podaci Državnog inspektorata, čiji su inspektori prošle godine uzorkovali i analizirali kvalitet, ispravnost, senzorska svojstva i autentičnost 25 takvih ulja.

Verovali ili ne, čak 14 ih je palo na senzorskim analizama i parametrima kvaliteta, zbog čega je izdato i devet optužnih predloga nadležnim sudovima, tri prekršajna naloga i tri rešenja o zabrani stavljanja na tržište ulja. No zabrana bi, kako saznaje hrvatski Večernji list, verovatno bilo i više da zakon trgovcima ne ostavlja mogućnost da sami povuku “neispravan” lot s tržišta bez rešenja o zabrani dokažu li da su ga neškodljivo zbrinuli, vratili dobavljaču ili predeklarisali, dok deo njih zahteva superanalize koje traju i osam meseci, a kad stignu rezultati, dokazni je materijal odavno nestao s polica, prodat je i potrošen u domaćinstvima.

S tim u vezi, ako je “pala” jedna serija, pitanje je koliko ih se, s obzirom na mali broj uzorkovanja – a samo su u 2019. uvezli 4,5 miliona litara maslinovog ulja za 14,6 miliona evra – provuklo neopaženo.

Bez konkretnih imena?

List saznaje kako su inspektorima za oko najviše zapala ekstradevičanska maslinova ulja (EDMU) s kojima se povremeno “akcija” i za samo 20 - 30 kuna (300 - 450 dinara).

No, na pitanje koje su to robne marke ili brendovi EDMU i iz kojih prodavnica, nisu odgovorili, kažu tek kako su uzorci uzeti u svim većim trgovačkim centrima u Hrvatskoj.

"Odabir za uzorkovanje bazirao se na saznanju o uljima prisutnim na tržištu do kojih se došlo tokom godine u redovnim nadzorima inspektora, rezultatima analize prošlogodišnjih provera proizvoda, ceni (niže i srednje) proizvoda", odgovaraju, kao i da je od 25 ulja, njih pet uzorkovano u proizvodnji, a 20 u maloprodaji.

Od sedam poreklom iz Hrvatske dva su bila “neispravna”, a od preostalih 18 iz EU članica (jedno iz Grčke, 10 iz Italije i sedam iz Španije) njih 12. Ulja iz trećih zemalja nije bilo, no zna li se da je čak šest ulja iz Španije i šest iz Italije “palo” na ocenjivanju, posve su opravdane sumnje potrošača i nekih stručnjaka kako na hrvatskom tržištu nema dovoljno kontrole. Za šest su uzoraka trgovci zahtevali i senzorska protivocenjivanja u Španiji i Italiji, no i na tim testovima nisu zadovoljili. Iz Inspektorata tek objašnjavaju kako se utvrđene “neispravnosti” ne odnose na zdravstvenu ispravnost. Nisu nađena patvorena ulja, već je većina ekstradevičanskih maslinovih ulja bila niže kategorije od deklarisane.

"Ulja neispravna na senzorsko ispitivanje na tržište se smeju staviti samo kao devičansko maslinovo ulje", kazali su iz DIRH-a.

Foto: EPA, ANDRE PAIN
Foto: EPA, ANDRE PAIN

Vučković: Uz kontinuirani nadzor uvešćemo više reda

Ministarka poljoprivrede Marija Vučković kaže kako proizvodnja maslinovog ulja zahvaljujući naporima i viziji hrvatskih proizvođača poslednjih godina znatno napreduje, čemu su pridonele i potpore za osetljive sektore i investicije u preradi preko Programa ruralnog razvoja u mandatu sadašnje Vlade.

"Itekako vodimo računa o nadzoru maslinovog ulja koji je u nadležnosti DIRH-a, s kojim odlično sarađujemo. No podaci za 2020. potvrđuju nagađanja o neodgovarajućem kvalitetu, a time i neispravnom označavanju dela ekstradevičanskog maslinovog ulja. Stavljanje ulja na tržište pod oznakom kvaliteta kojoj ne udovoljava, osim što je suprotno propisima, dovodi u neopravdano slabiji tržišni položaj sve one koji su taj status radom i ulaganjima zaslužili te dovodi u zabludu potrošače. Uz kontinuirani nadzor i transparentno izveštavanje, broj takvih slučajeva će se smanjiti, a time i pridoneti prepoznatljivosti visokokvalitetnog hrvatskog ekstradevičanskog maslinovog ulja", rekla je Vučkovićeva.

Ispod 40 kuna (600 dinara) nije ekstra

Ivica Ljubenkov, predsednik Zajednice udruženja uljara i maslinara Hrvatske, kaže kako je neverovatno da inspekcija trgovcima u slučaju traženja superanaliza dozvoljava da i dalje prodaju sporno ulje, umesto da se do konačnih rezultata ono stavi izvan prodaje. Činjenicu da su španska ulja prema analizi jednako “neispravna” kao i italijanska, odnosno da ne odgovaraju parametrima ekstradevičanskog maslinovog ulja pod koja se deklarišu, on tumači španskim preuzimanjem velikog broja italijanskih uljara te kako je sve to zapravo ista proizvodnja.

Cena ulja zavisi od veličine zemljišta, skrivenih subvencija države, mašinske ili ručne obrade i berbe maslina, što može znatno pojeftiniti, odnosno poskupeti finalni proizvod, pa njega u Hrvatskoj ove sezone nema ispod 60 - 70 kuna (900 - 1.100 dinara) po litri. S druge strane, s obzirom na mehanizovanu proizvodnju u inostranstvu, cena uvoznog ekstradevičanskog maslinovog ulja od 40 kuna (oko 600 dinara) još bi i mogla biti opravdana, no sve ispod toga je damping i prevara potrošača, tvrdi on te dodaje kako, na primer, kilogram maslinova ulja u veleprodaji u Španiji stoji dva evra.

"A gde su onda još i boca, punjenje, etiketa, čep, transport, trgovačka marža..., s kojima maloprodajna cena skače znatno iznad 20 kuna (nešto više od 300 dinara)", pita Ljubenkov.

Ne isključuje procene kako je trenutno i njihovog maslinovog ulja više u sivoj zoni nego na policama prodavnica.

"No, ako je uvozno 20 - 30 kuna (300 - 450 dinara), a naše 70 (više od 1.000 dinara), šta mislite koje će potrošač odabrati?", pita on, uveren kako bi astronomske kazne i do 100.000 kuna (oko 1,5 miliona dinara) te stotine umesto 25 kontrola godišnje uvele puno više reda. Ovako se dampingom ugrožava domaća proizvodnja, a kad ona nestane, kao što se događa i s mlekom, šećerom... i uvozno će ulje biti skuplje", kaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.