Vesti -

Iz dijaspore će stići 500 miliona evra manje?

Nekoliko milijardi konvertibilnih maraka godišnje državljani BiH iz inostranstva pošalju u matičnu zemlju.

Izvor: Indikator.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, azur13
Foto: Depositphotos, azur13

No, ova brojka opasno se smanjila, odnosno promenila ju je pandemija koronavirusa.

Dijaspora upozorava institucije BiH kako im država mora posvetiti više pažnje jer u suprotnom u iduće dve decenije novčana sredstva koja budu slali u BiH sve više će se umanjivati, piše portal Indikator.

Više od pet milijardi maraka (više od 2,5 milijardi evra) dijaspora godišnje pošalje u BiH, podaci su to studije Vestminsterske fondacije za demokratiju.

Pandemija koronavirusa uticala je i na priliv novca iz dijaspore, procene su da će se novčani prihodi smanjiti za čak milijardu maraka (oko 500 miliona evra), smatraju u Svetskom savezu dijaspore BiH.

"Treba sačekati zvanične podatke Centralne banke BiH, na osnovi toga znaćemo tačno sve utvrditi. Jedna milijarda biće manje prema podacima kojima mi raspolažemo. Dijaspora je jedan veliki kapital i bogatstvo kojeg se BiH ne sme tako lako odreći", kazao je za N1 Hasan Šehović iz Svetskog saveza dijaspore BiH.

Druge procene pokazuju da je procentualni pad od 3% novca bosanskohercegovačke dijaspore u odnosu na vreme pre kovida 19. Politikolog i aktivista dijaspore Ahmed Huagić, objašnjava kako državne institucije moraju pokazati volju i zanimanje za Bosance i Hercegovce u celom svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.