Vesti -

Povišice od 10 do 50 odsto: Institucije pokušavaju da zadrže IT stručnjake

Sarajevo -- Institucije Bosne i Hercegovine na sve načine pokušavaju da zadrže stručni kadar iz oblasti infromacionih tehnologija.

Izvor: Capital
Podeli
Foto: Shutterstock/JasaStyle
Foto: Shutterstock/JasaStyle

Neke od njih su u skladu s tim odlučile da im početkom ove godine povećaju platu i za 50 odsto.

Tako su informatičari u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka (IDEEA) BiH, njih 23, dobili povišicu od 15 pa do 50 odsto u zavisnosti od složenosti posla koji obavljaju, piše Capital.

Plata će najviše rasti šefovima Odseka za personalizaciju dokumenata i Odseka za komunikacije, adminstraciju i podršku, a na nešto veći saldo na bankovnom računu mogu računati i administarstori te stručni savetnici za podršku i održavanje.

O problemu vezanim za nedostatak IT stručnjaka, IDEEA je upozorila u svom programu rada za ovu godinu. Kako su naveli u njemu, problem je iz dana u dan sve veći pa je došlo do toga da postoji veliki rizik za normalno funkcionisanje kompletnog informaciono-komunikacionog sistema.

„Agencija trenutno raspolaže sa značajno manje ovakvog kadra nego što je to bilo u prethodnom periodu, a obim poslova koji se obavljaju se ni malo nije smanjio. Čak i suprotno, određene aplikacije, za koje su u prethodnom periodu postojali ugovori o održavanju sa odabranim ponuđačima, sada se održavaju internim resursima“, požalili su se iz Agencije.

I Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je bila prinuđena da reaguje kada je reč o ličnim primanjima. Za 28 zaposlenih plate će rasti od 12 do 20 odsto.

Iz UIO BiH kažu kako su u pitanju zaposleni u Sektoru za informacione tehnologije, a koji su ovo pravo ostvarili u skladu sa važećim zakonskim uslovima.

“Mišljenja smo da je ovo zaista neophodno iz razloga što se susrećemo sa odlaskom kvalitetnih ljudi u privatne kompanije u kojima su plate u IT sektorima znatno veće od onih u institucijama na nivou BiH”, kazao je portparol Uprave Ratko Kovačević.

Ministarstvo finansija i trezora BiH se odliučilo da višim dohodcima nagradi šest zaposlenih u procentu od 10 do 20 odsto, a svi su zaposleni u Odsjeku za upravljanje informacionim sistemom sektora za trezorsko poslovanje.

Inače, Savjet ministara BiH je još 2009. godine donio Odluku kojom je propisao kriterije za povećanje plate IT stručnjacima. Sa tom odlukom je ostavio mogućnost institucijama da zaposlenima na ovim poslovima platu poveća do 50 odsto, s tim da se prethodno mora izvršiti njihovo vrednovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.