Vesti -

"Hrvatski turizam nema budućnost ako..."

O tome zašto je iluzorno očekivati predsezonu i u gde leži budućnost hrvatskog turizma govorio je konsultant u turizmu Siniša Topalović za HTV.

Izvor: HRT
Podeli
Foto: Depositphotos, pablodebat
Foto: Depositphotos, pablodebat

Ranijih godina u ovo vreme, mediji bi bili puni tekstova o pripremi turističke sezone. Hrvatska ima najveći udeo prihoda od turizma u BDP-u u Evropi koji dostiže gotovo 20% BDP-a, a zapošljavao je 11% ljudi. Za vreme korone država i dalje ima velika očekivanja, jer joj je to važan porezni izvor prihoda, a turistički radnici uglavnom se žale i imaju crne prognoze.

Na pitanje kako komentariše zvanične procene koje govore da bi se ove godine moglo očekivati 60% prihoda od turizma ostvarenog u 2019. Topalović kaže kako veruje da je takvo očekivanje po finansijskim kriterijumima ipak preoptimistično.

"Između 60 i 70 posto fizičkog prometa koji smo imali 2019. ostvarivo je ove godine. Mislim da ukoliko bismo pričali o 70 posto noćenja i dolazaka da bi svi u ovom trenutku potpisali taj rezultat, međutim kad pričamo realistično o finansijskom učinku verovatno se radi o 50 do 60 posto prihoda", kaže Siniša Topalović, konsultant u turizmu u Horwath HTL za HRT.

Dodao je kako Hrvatsku ne očekuje "ravnomeran" oporavak turizma već će rezultati varirati geografski.

"Kao što je pokazala prošla godina, što idemo severnije, uz obalu, to nam je rezultat bolji. Razlog tome je geografski položaj Hrvatske. Imali smo sreću što Istra, Kvarner i severne dalmatinske županije imaju relativno dobar pristup putevima, i ljudi su to iskoristili. Od Splita na jug, Makarska rivijera i dalje prema Dubrovniku će i ove godine biti teža situacija, zbog toga što se vazdušna povezanost još neće oporaviti", objašnjava Topalović.

Siniša Topalović ocenio je postupanja države za vreme pandemije dobrim i pravovremenim.

"U suštini u 2020. država je dobro odreagovala što se tiče očuvanja zaposlenosti u turističkom sektoru. Mere za očuvanje radnih mesta su došle relativno brzo, zaustavili su potencijalni talas otpuštanja u hotelskoj industriji. Tu se zaštitio i menadžment i osoblje i nije došlo po prevelikih gubitaka. Ukoliko se mere produže do aprila one bi trebalo da budu dovoljne da očuvaju stabilnost turističkog sektora", kaže Topalović.

Kaže kako je očekivanje uskršnjeg talasa turista kao prošlih godina u ovim uslovima iluzorno. Kaže kako Uskrs dolazi ranije ove godine pa bi tradicionalno predsezona bila slaba, ali s kovidom je ove godine uopšte ne bi trebalo ni biti. Prvi talas turista očekuje se tokom maja, a intenzivnije od polovine juna.

Kod biranja između kvaliteta i kvantiteta, hrvatski turizam je uvek do sada išao u smeru kvantiteta i 2020. godine se pokazalo kako je to pogrešan smer.

"Prošla godina je demantovala populizam gde je država kroz porezne sisteme i sve ono što je činila ili nije činila, dozvoljavala nekontrolisani prirast privatnog smeštaja i to onog srednjeg i nižeg kvaliteta. Oni koji su razmišljali korak dalje su s kvalitetnim smeštajem ove godine poentirali i osigurali svoju stabilnost", kaže Topalović.

Dodao je kako je kvalitet bez obzira na vrstu smeštaja ove godine pobedio i misli da je to znak onima koji donose odluke i rade zakonodavne okvire, da država treba da podstiče kvalitetni turizam svim svojim arsenalom te dodaje kako je upravo sada vreme za restrukturiranje hrvatskog turizma.

"Nikad po nama nije dobro vreme. Kad rastemo onda nećemo ništa menjati jer je sve dobro, kad je kriza nećemo ništa menjati jer nam treba pomoć. Kriza je ovde pokazala u kom smeru tržište ide. Hrvatski turizam nema budućnost ako se zadrži na konceptu niskobudžetnog masovnog tržišta, koji trenutno imamo", pojašnjava Siniša Topalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.