Vesti -

Poljoprivrednici u BiH nezadovoljni, moguće i blokiranje granice

Predstavnici udruženja poljoprivrednika iz cele BiH sastali su se u Vogošći da ukažu na težak položaj domaćih poljoprivrednih proizvođača tokom pandemije.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: TORWAISTUDIO/Shutterstock
Foto: TORWAISTUDIO/Shutterstock

Poljoprivrednici su najavili mogućnost blokade institucija ili granica ukoliko se nadležni (ponovo) ogluše o njihove zahteve.

Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača u BiH, upozorio je da je koronavirus ostavio velike posledice na poljoprivredu, što su evropske zemlje iskoristile da višak proizvoda plasiraju na bosanskohercegovačko tržište.

"Kupovna moć građana Evrope je pala i kupovna moć bosanskohercegovačkih građana je pala. Evropa višak proizvoda želi da progura negde i našla je ovde prostora. Tako daju juneće meso po četiri marke (oko 250 dinara), svinjsko po dve i po (oko 150 dinara), a mleko po 80 feninga (oko 50 dinara). Niskim cenama oni su ubili našu proizvodnju", kazao je Usorac.

Upozorio je da ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ne vlada situacijom.

"Doveli su nas na prosjački štap. Nemamo kuda. Od 17.600 proizvođača mleka u RS sada ima 2.600. Tako je i u FBiH. Sve i jedan proizvođač koji je odustao od poljoprivrede nikada se više nije vratio u selo i poljoprivredu. Sela su prazna", istakao je Usorac i dodao da proizvođači nemaju ništa od toga što jedan čovek proizvede 110 miliona litara mleka, prenosi portal Kliks (Klix).

"Je li interes države da ja proizvedem 110 miliona litara i da nema nijednog više proizvođača? Sela ostaju pusta. Ljudi iseljavaju, tako da se u gradovima nemaš gde parkirati, a u selu nemaš koga videti. Da nema korone, sve bi otišlo u inostranstvo", rekao je Usorac.

Naveo je kako ministar Košarac najavljuje popis poljoprivrede 2023. godine, kada mu ističe mandat.

"Najavljuje da popiše koliko je ostalo onoga što nije upropastio. Šest decenija nije popisivana poljoprivreda i sad se on setio. Moramo se baviti suštinom. Suština je uvođenje carina. Imamo pravo prema CEFTA-i da ih uvedemo kada je ugrožena domaća proizvodnja", istakao je.

Upozorio je da bosanskohercegovački poljoprivredni proizvođači ne proizvedu ni 50 posto potreba BiH.

"Mi smo danas ovde jer su istekli rokovi koje smo dali. Ja ću predložiti da se blokira Veće ministara i Predsedništvo, da pokažemo da oni nisu ovde u Sarajevu da troše naše pare, nego da nama omoguće da zaradimo naše pare. Ako misle da nije moguće uvesti carine, neka se povuku sa svojih pozicija", rekao je.

Usorac je istakao da je ministar Košarac tokom 2020. godine više puta obećao da će rešiti izvoz s Rusima, Turcima...

"Ništa nije rešeno. Njega ništa ne košta što nama obećava, a nas košta života, truda i rada", zaključio je predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača BiH Vladimir Usorac.

Nedžad Bićo, predsednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, izjavio je da godima traže zaštitu domaće proizvodnje i da je moguće zaustaviti uvoz i uvesti carine.

"Pandemija koronavirusa nije otežala proizvodnju. Proizvodnja se povećava, ali je problem što je tržište manje. Kupovna moć građana pada, a država ništa ne čini da smanji uvoz", istakao je Bićo.

Najavio je da je krajnji potez, ukoliko se vlasti ogluše o njihove zahteve, blokada granica.

"Kada je reč o uvozu svinjskog mesa, čovek preferira firme koje su njegove. Od kompletnog uvoza dve firme su dobile veći deo da mogu uvoziti. Obe firme su iz Republike Srpske", zaključio je Bićo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.