Vesti -

Crnoj Gori će nedostajati 300.000 kvadrata plaža

Podgorica -- Crnoj Gori će u narednih pet godina nedostajati minimum 300.000 metara kvadratnih plaža za normalno odvijanje turističke sezone.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, kobeza
Foto: Depositphotos, kobeza

To je saopšteno iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Upravljanje plažama i kupalištima, kao bitnim segmentom turističke ponude Crne Gore, poručuju iz Morskog dobra, definisano je kao jedan od prioriteta u radu Javnog preduzeća, koji pored uređenja, opremanja i standardizacije postojećih prirodnih i izgrađenih plaža, obuhvata i izgradnju i uređenje novih kupališta saglasno planskim dokumentima.

Prema Strategiji održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori, koju je izradilo više domaćih i hrvatskih institucija, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je od 2018. godine raspisalo 36 javnih poziva za zakup obale za izgradnju novih kupališta prema planskim dokumentima.

Ističe se da postupak javnog raspisa, osim uredne planske dokumentacije, podrazumeva saglasnosti lokalnih samouprava, nadležnih institucija, a zatim resornih ministarstava i, u konačnom, Vlade Crne Gore, navedeno je u saopštenju, prenela je podgorička Pobjeda.

Iz Morskog dobra naglašavaju da paralelno rade na obezbeđivanju značajnih sredstava preko međunarodnih fondova, "kako bi se maksimalno uspešno realizovali projekti revitalizacije pet javnih plaža (Mogren, Pržno, Petrovac, Sutomore, Žukotrlica), od kojih je samo za Sutomore i Žukotrlicu neophodno obezbediti oko 13 miliona evra".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.