Vesti -

Hrvatska će dobiti malo novca od EU; Komisija: "Nisu pogođeni..."

Zagreb -- Hrvatska je jedna od članica Evropske unije koja je najmanje ekonomski pogođena izlaskom Velike Britanije iz EU.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Millenius/Shutterstock
Foto: Millenius/Shutterstock

Stoga, može računati na skroman iznos iz fonda za suočavanje s posledicama bregzita.

EU je u Višegodišnjem finansijskom okviru uspostavila poseban fond od pet milijardi evra za ublažavanje posledica bregzita. Ove godine će biti isplaćene 4,2 milijarde evra.

Komisija je predstavila predlog raspodele tih sredstava po zemljama članicama u skladu sa procenama koliko su pogođene izlaskom Velike Britanije. Po tom predlogu, Hrvatska je među tri zemlje članice koje su najmanje pogođene bregzitom i može računati na 4,3 miliona evra. Manji iznos od toga je predviđen samo za Sloveniju (tri miliona evra), a za Estoniju je predviđeno 4,5 miliona.

Najpogođenija je Irska, koja može dobiti 1,052 milijarde evra, zatim Holandija - 757 miliona evra, Nemačka - 455 miliona i Francuska - 420 miliona evra.

Pri izradi predloga Komisija je vodila računa o ekonomskoj povezanosti zemalja članica sa Velikom Britanijom, u trgovini robama i uslugama te o uticaju na ribarski sektor.

Zemlje članice moći če da apliciraju za sredstva iz fonda za prilagođavanje bregzitu do 30. deptembra 2023. Novac će biti isplaćivan u dva navrata, najpre kao predfinansiranje u iznosu od 4,2 milijarde evra ove godine, a ostatak 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.