Vesti -

Šta će FACC zapravo proizvoditi u Hrvatskoj?

Kako su juče javili hrvatski mediji, počela je izgradnja postrojenja austrijske kompanije FACC (Fischer Advanced Composite Components) u Jokovlju pored Zagreba.

Izvor: Tango six/Petar Vojinović
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, Imaginechina
Ilustracija: Depositphotos, Imaginechina

Kako je najavljeno još u junu 2019. godine investicija od 60 miliona evra trebalo bi da rezultira zapošljavanjem oko 600 ljudi.

Iako u klasičnim medijima brendirana kao "fabrika avio-delova", zapravo se radi o postrojenju za proizvodnju kompozitnih sekcija za kabinski enterijer poslovnih i putničkih aviona (overhead binovi, paneli plafona kabine i slično). Ne toliko precizno svođenje na "proizvodnju avio-delova" bilo je prisutno i u tumačenjima ovdašnjih mejnstrim medija kada je opisivana i MTU investicija izgradnje postrojenja u Srbiji, ocenjuje portal Tango siks (Tango six).

Prema pisanju hrvatskih medija, poslednji krug izbora za FACC investiciju bio je sužen na Hrvatsku, Slovačku i Poljsku.

FACC je, kao i većina bitnih globalnih manjih kompanija koje proizvode letelice i delove, 2009. godine kupljena od strane Kineza, kompanije Xi’an Aircraft Industry, dela AVIC-a (China Aviation Industry Corporation). Ovaj potez predstavljao je prvu akviziciju jednog evropskog vazduhoplovno-proizvodnog entiteta od strane neke azijske kompanije.

Da su interesantni putevi industrijskog autsorsovanja FACC je najbolji primer.

Kada su Ujedinjeni Arapski Emirati odlučili da strategijom diversifikacije svoje ekonomije obuhvate i avio-industriju stavili su na papir najočigledniji parametar. Tadašnji adut u formi velikih brojeva naručenih putničkih letelica od Erbasa i Boinga može rezultirati i zahtevom da se neki delovi za iste proizvode kod njih.

Emiraćani su izabrali kompozite i krajem 2009. godine je FACC dobio posao da od nule, u sred pustinje, zapravo Al Ain (industrijskoj) oazi, izgradi najveću fabriku ovog tipa van Evrope. Fabrika, nazvana Strata (deo Mubadale) tako je počela da proizvodi kompozitne avio-delove za Boing, Erbas, Leonardo i Pilatus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.