Vesti -

Lekarima koji rade s kovid pacijentima plata u Hrvatskoj manja za više od 20 posto?

Ministar zdravstva Hrvatske je na sednici Vlade najavio "odluku o platama" do kraja nedelje, iako je deo ustanova već obračunao plate

Izvor: Jutarnji.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, vanploy
Foto: Depositphotos, vanploy

Može li se dogoditi da zdravstveni radnici koji rade s kovid pacijentima, a posebno oni koji su došli pomoći u kovid bolnicu KB Dubrava te u druge slične ustanove u Hrvatskoj, dobiju manju platu za protekli mjesec nego za mesec ranije kad su radili svoj redovni posao u matičnim bolnicama?

Mogu li oni koji u svojim bolnicama rade s kovid-pacijentima ostati bez tog istog dodatka od 28 posto na osnovnu platu na uslove rada jer koronavirusa do sada nije bilo? Odgovor na oba pitanja je potvrdan: sve je to moguće ako se ništa ne promeni u načinu isplata plata, jer Ministarstvo zdravstva još uvek nije dalo nikakav predlog načelnicima bolnica o tome ko ima pravo i na koliki dodatak dok traje kovid kriza. Istina, početkom prošlog meseca v.d. načelnika KB-a Dubrava Ivica Lukšić odlučio je da oni koji rade u PRIC-u imaju pravo na dodatak na uslove rada od 28 posto, ali to još nije rešilo problem, piše Jutarnji list.

Naime, u PRIC-u KB-a Dubrava se ne dežura, satnica je tek temeljna plata uz dodatak od 28 posto na uslove rada jer se radi dnevno po principu 4 sata rada, 4 sata odmora pa onda opet povratak u bolnicu na 4 sata. Drugim rečima, kako god se računalo imaće manju platu nego u mesecu u kojem su radili u matičnoj bolnici za najmanje 20 posto.

Najbolje se to može videti na konkretnoj, gruboj računici. Ako neki specijalista koji je došao da radi u kovid bolnicu ima osnovnu platu 10.000 kuna (oko 1.300 evra), a radi u jedinici intenzivne nege, na tu će plaću dobiti dogovorenih 28 posto više. Plaća će mu ugrubo iznositi 12.800 kuna (oko 1.700 evra), i tu se priča završava jer taj lekar nema dežurstva, prekovremeni rad... U svojoj bi bolnici imao takođe osnovnu platu 10.000 kuna, zatim 19 posto dodatka na uslove rada koje imaju gotovo svi, dežurao bi tri ili četiri puta i njegova bi plata bila oko 16.000 kuna (oko 2.100 evra). Rečju, malo manji dodatak, ali ukupno primanje veće 20 posto.

Nezdravstveno osoblje

I ne samo da nije rešen problem onih koji rade u drugim bolnicama da bi lečili kovid pacijente, nego isti problem nije rešen ni za zaposlene koji u svojim matičnim bolnicama rade direktno s kovid pacijentima, kao i za nezdravstveno osoblje koje sudeluje u procesu dijagnostike i lečenja pacijenata s koronavirusom, jer se ne zna koji im dodatak na platu pripada na osnovu Kolektivnog ugovora. Na te je nelogičnosti ministra juče upozorio i UPUZ (Udruga poslodavaca u zdravstvu).

Foto: Deposithphotos, wrangel
Foto: Deposithphotos, wrangel

"Nejasno je imaju li zaposleni koji rade u navedenim uslovima pravo na uvećanje osnovne plate za posebne uslove rada u istom procentu kao i pre epidemije kovida-19 od 28 posto (rad u jedinici intenzivnog lečenja te objedinjenom hitnom bolničkom prijemu ili na osnovu nekog drugog kriterijuma), imaju li pravo na uvećanje od 23 posto (rad u dijagnostici i lečenju pacijenata za koje je potreban 3. i 4. stupanj biozaštite), ili imaju pravo na neki drugi dodatak, odnosno neki od navedenih dodataka ali temeljem druge osnove", pitali su ministra iz UPUZ-a, ali odgovora za sad nema.

Slično pitanje postavio mu je ovih dana i Jutarnji list, ali zasad nisu dobili objašnjenje kako se dogodilo da još nema jasnih uputstava o tome ko, kad i zašto ima pravo na neki dodatak. Ministar Vili Beroš juče je u Vladi najavio "odluku o platama do kraja nedelje", ali bez ikakvih pojedinosti, premda su neke zdravstvene ustanove već isplatile plate za novembar s dodatkom od 28 posto i tako moguće "prekršile propise jer ne mogu biti nepravedni prema svojim zaposlenima" zbog "nejasne primene Kolektivnog ugovora".

Četiri dežurstva

Neki rešavaju problem i tako da njihovi zaposleni rade 15 dana u kovid bolnici, a 15 u svojoj ne bi li dodali sebi četiri dežurstva i primili platu barem jednaku onoj koju su primili prošli mesec. S obzirom na to da se plate i onima koji su na privremenom radu u drugoj ustanovi obračunavaju u njihovoj matičnoj bolnici, deo je načelnika odlučio da tim radnicima plata ne sme biti manja od one koju su dobili u svojoj bolnici mesec ranije.

Bilo je vremena da Ministarstvo reši ovaj očigledni problem još tokom korona zatišja, i odredi koji će se dodatak uključivati u primanja na osnovu onog što je kao novu obavezu nametnuo kovid-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.