Vesti -

Mate Rimac o kupovini kompanije Bugati: "Možda uskoro"

Zagreb -- Mate Rimac, osnivač Rimac automobila, nije želeo da komentariše nagađanja da će kupiti Bugati, ali je dodao tek zagonetno "možda uskoro".

Izvor: Index
Podeli
Foto: Depositphotos, GoranJakus
Foto: Depositphotos, GoranJakus

"Prošle godine bili smo profitabilni, a isto želimo i ove godine", rekao je, dodavši da je svoju kompaniju izgradio s fokusom na profitabilnost, a ne na rast.

"To znači da smo kao startap izabrali teži put", kazao je Rimac, dodavši mu se ponekad čini da propušta veliku priliku zato što ne poseže za SPAC-ovima.

Učestali angažman specijalizovanih firmi za prikupljanje kapitala za projekte električnih vozila mogao bi naštetiti dugoročnim izgledima sektora, rekao je osnivač Rimac automobila.

Menadžeri takvih specijaliziranih tvrtki (SPAC) ne snose istu odgovornost za potencijalne izglede za rast kompanije kao menadžeri koji skupljaju novac inicijalnom javnom ponudom (IPO) na tržištima deonica, što podstiče bojazni od stvaranja balona, objašnjava Mate Rimac.

Rimac je 2011. godine imao teškoća s pribavljanjem kapitala - bila je to godina u kojoj je proizvođač električnih automobila Fisker objavio stečaj a Tesla je bio tek u fazi razvoja, podseća Indeks.

Čelnik hrvatske firme bio je tada prisiljen da pribavlja novac odrađivanjem poslova razvoja za druge proizvođače automobila. Danas su njegovi deoničari Porše, Kija i Hjundai, a kompanija proizvodi električne pogonske sklopove za super automobile Aston Martina i Koenigsega.

“Počeli smo s hiperautomobilima, a danas radimo s vozilima koja su više mejnstrim", kaže. "Želimo biti lideri u sektoru komponenti za električna vozila visokih performansi."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.