Vesti -

"Kupovina aviona rešenje za male zemlje"

Kupovina aviona je rešenje za male zemlje koje žele da imaju funkcionalne kompanije, ocenio je izvršni direktor Montenegro erlajnza Vlastimir Ristić.

Izvor: Zamaaero/CDM
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, Snake81
Ilustracija: Depositphotos, Snake81

On je dodao da je iznajmljivanje aviona loša opcija.

“Kupovina aviona je rešenje za male zemlje koje žele da imaju funkcionalne kompanije. Iznajmljivanje aviona je loša opcija, jer mala tržišta ne mogu osigurati nalet koji opravdava fiksnu rentu”, rekao je Ristić za vazduhoplovni portal analitičara Alena Šćurića, Zamaaero, a prenosi CDM.

On je kazao da lizing ima smisla samo ako se fiksna renta razbije na veliki nalet. U suprotnom slučaju fiksni troškovi gutaju svaki rad.

Ristić se složio da je sada dobro vreme za kupovinu ili lizing aviona, posebno “embraera”, kojih ima velik broj sveže prizemljenih. U pitanju su avioni koji nisu jako stari i imaju relativno mali broj sati leta.

Prema njegovim rečima, male zemlje moraju finansirati avijaciju, ali da pritom mogu birati da li će finansirati svoju ili tuđe kompanije.

Ristić je podsetio da u slučaju finansiranja svoje kompanije novac ostaje u zemlji, a zapošljava se domaća radna snaga, koja plaća poreze i troši plate u svojoj državi.

On je kazao da je još važnije to što tada država upravlja svojim destinacijama i ulaže u linije koje vremenom postaju ozbiljan turistički tok.

Jednako tako država upravlja svojim avionima u kriznim situacijama, što potvrđuje upravo situacija sa pandemijom kovid-19.

Ristić je naveo i da je Montenegro erlajnz spreman za prevoz vakcine, te da samo čeka odluku Vlade kako bi ona za par sati bila na raspolaganju građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.