Vesti -

Dok svi štede, Slovenci se rasipaju: Osnivaju novu nacionalnu avio-kompaniju?

Ljubljana -- Slovenačka vlada opet razmatra odluku o uvođenju nacionalne avio-kompanije sa privatnim partnerima i za ovaj projekat je privremeno izdvojila 70 miliona evra.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, atosan, 127747184
Foto: Depositphotos, atosan, 127747184

Plan je deo mera koje će biti preduzete kako bi se ublažile posledice pandemije kovida 19.

"Ovaj plan omogućava i subvencije i povratna sredstva, što znači da država može učestvovati u osnivanju nacionalnog prevoznika na razne načine, kao što su krediti i kapital", rečeno je iz slovenačkog ministarstva ekonomije.

Kako navodi dnevnik "Delo", rasprave o vlasničkoj strukturi potencijalnog prevoznika još traju.

Ministarstvo je istaklo da planovi koji se odnose na novu avio-kompaniju neće uticati na inicijativu da se stranim prevoznicima obezbedi subvencija od šest miliona evra kako bi održali letove do Ljubljane, prenosi Eks-Ju aviejšen.

Ministarstvo ekonomije reklo je da su različiti privatnici zainteresovani za saradnju sa državom u ovom poduhvatu, uključujući još neke kompanije, kao što je Kroacija erlajns.

"Odluka o partneru nije još donesena", rečeno je iz ministarstva.

Slovenački teretni operater Soliner prethodno je rekao da ima želju da sarađuje u uspostavljanju nove avio-kompanije, ukoliko država delimično uloži u nju. U to vreme, rekli su da će tražiti dogovor sa Lufthanzom - da nova nacionalna avio-kompanija preuzme njihove rute do Ljubljane, uključujući i onu iz Frankfurta i Minhena, liniju Svisa iz Ciriha, kao i onu koju Brisel erlajns ima do Ljubljane.

Dodatno, nova avio-kompanija, koja bi se zvala Er Slovenija, povezala bi Ljubljanu i sa Amsterdamom, Skopljem, Tiranom i Prištinom.

Krajem prošle godine, kada je bakrotirala kompanija Adrija ervejz, slovenačka državna kompanija za upravljanje bankarskom imovinom (BAMC) izradila je nacrt poslovnog plana za potencijalno osnivanje novog nacionalnog avio-prevoznika.

Prema ovom predlogu, prevoznik bi imao flotu od pet letelica i zaposlio oko 200 radnika. Prema računici BAMC-a, kompanija bi u prvoj godini poslovanja imala gubitak od 20 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.