Vesti -

"Ozbiljan energetski resurs": Gradnja HE "Buk Bijela" iduće godine, značajna i za Srbiju

Foča -- Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Foči da je Konkurencijski savet BiH dao pozitivno mišljenje za Hidroelektranu (HE) "Buk Bijela".

Izvor: Nezavisne
Podeli
Foto: depositphotos, -art-siberia-
Foto: depositphotos, -art-siberia-

Tu hidroelektranu će Republika Srpska graditi zajedno sa Srbijom, a kako je naveo Dodik, radovi bi mogli da počnu iduće godine.

Dodik je rekao da se bliži trenutak polaganja kamena temeljca za "Buk Bijelu", te napomenuo da će se zajedno s njom graditi i HE "Foča" i HE "Paunci", prenose Nezavisne.

"To će biti ozbiljan novi energetski resurs važan ne samo za Foču, već i Srpsku i Srbiju", istakao je Dodik nakon sastanka s načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem.

On je najavio da bi građevinski poslovi mogli početi već iduće godine.

"Tu treba dodati i put od Foče prema Tjentištu. Obezbedili smo pet miliona evra koji čekaju projektovanje i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa. Neophodno je još nekih 30 miliona KM (oko 15, 3 miliona evra), ali u svakom slučaju obezbediće se sav novac", pojasnio je Dodik.

On je dodao da se očekuje da uskoro počne i izgradnja puta od Foče do Šćepan Polja, što je jedan od odobrenih projekata za BiH i Republiku Srpsku u okviru investicionog programa EU, te da je potrebno sačekati dinamiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.