Vesti -

Sezona u BiH katastrofalna: Jedan grad "izvukao" situaciju

Sarajevo -- Turizam u BiH je zbog koronavirusa pretrpeo gubitke koje je gotovo nemoguće sabrati, jer su od očekivana dva miliona posetilaca ostali bez 70 odsto turista.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, Nightman1965
Foto: Depositphotos, Nightman1965

Direktor turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Andrija Krešić za portal Kliks kaže da su Mostar i Međugorje pretrpeli nesagledive gubitke, dok je situaciju izvukao Neum kao jedini bosanskohercegovački grad na moru koji i živi od letnjeg turizma.

Iako u HNK nemaju jasne pokazatelje stanja ni adekvatne sisteme evidencije, procenjuje se da je na području čitavog kantona ostvareno svega oko 30 odsto planiranih poseta.

"Od početka godine je u Mostaru i Međugorju dobro krenulo, a onda je pojavom koronavirusa, uvođenjem restriktivnim mera i zatvaranjem granica sve stalo. Nakon relaksacije mera su uglavnom dolazili samo domaći turisti, a tokom jula i augusta je samo Neum donekle izvukao situaciju. Kao destinaciju su ga otkrili brojni građani BiH, Srbije i Crne Gore, nakon što su odlučili da ga posete zbog komplikacija na granicama i promocije koju smo radili", kaže Krešić.

U Mostaru se očekivalo milion i po turista, ali 70 odsto njih nije moglo doći. To je dovelo do ruba propasti privatnike i privrednike koji su u gradu na Neretvi uložili ogromna sredstva da bi se pripremili za najbolju turističku sezonu u istoriji tog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.