Vesti -

"Sve što su rekli, slagali su": Stočari tvrde da su izigrani, farme i dalje pune

Banjaluka -- Pregovori farmera i mesoprerađivača u Republici Srpskoj, koji su održani pre gotovo četiri meseca nisu doneli rezultate.

Izvor: nezavisne.com
Podeli
Foto: Ilustracija, Depositphotos, kalinovsky
Foto: Ilustracija, Depositphotos, kalinovsky

Cilj pregovora bio je otkup što većih količina domaćih životinja, a poljoprivrednici tvrde da su izigrani i da su farme i dalje pune.

Prvog dana juna stočari su sa mesoprerađivačima u Privrednoj komori Republike Srpske održali sastanak, a zatim se složili da je svima u interesu da mesne prerađevine koje se proizvode u RS sadrže što više domaćeg mesa, međutim to još nije zaživelo.

"Ništa se nije dogodilo u vezi sa time", kaže za Nezavisne novine Stojan Marinković, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

On podseća da je u RS organizovan interventni otkup koji je, kako kaže, iskoristilo nekoliko mesoprerađivača, a farmeri su, tvrdi, od toga imali najmanje koristi.

"Sad čujemo da pojedine mesne industrije traže isključivo svinje do 110 kilograma, a iskoristili su ili još koriste kvote interventnog otkupa. A interventni otkup raspisan je isključivo da bi se rešile svinje koje su prerasle i koje je teško prodati", rekao je Marinković.

Potvrđuje da su mesoprerađivači na sastanku u junu obećali mnogo toga.

"Rekli su da će otkupiti sve količine junadi i svinja u Republici Srpskoj koje su prerasle, međutim gotovo ništa od toga nije realizovano. Mi smo procenjivali da ima oko 10.000 svinja. Otkupljeno je oko 7.000 svinja. Ali, imajući u vidu da je u međuvremenu određeni broj svinja dobio na težini, nije se značajnije smanjio njihov broj", naglasio je Marinković.

Dodao je da su pojedini mesoprerađivači izigrali farmere.

"Broj preraslih životinja i dalje raste, jer ne može da se apsorbuje ova količina", istakao je lider poljoprivrednika u Srpskoj. Da su farme pune, tvrdi i Mišo Maljčić, predsednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske, koji ističe da ne postoji stočar koji je zadovoljan.

"Sve što su mesoprerađivači rekli, slagali su. Slobodno tako napišite. Izigrali su iole bilo kakvo poverenje. Sad moramo da tražimo nova rešenja", rekao je Maljčić, koji je i predsednik Skupštine Saveza poljoprivrednih proizvođača RS.

Problem je, sudeći prema njegovim rečima, i to što nadležne institucije skoro ništa ne preduzimaju.

"Imamo raštiman orkestar. Svi znaju za probleme, a niko nije sposoban ni odlučan da ih reši. Svi se nekog boje i ustručavaju. Jedino se niko ne boji seljaka, koji propada. I dalje se dopušta damping, uvozi se meso. Imaćemo novi problem u oktobru i novembru. Mi grcamo u gubicima. Opet imamo višak svinja. Tov je ciklus, svaki dan ljudi ubacuju u tov svinje", rekao je Maljčić.

Na sastanku početkom juna bio je i Nemanja Vasić, vlasnik Mesne industrije Trivas, koji ističe da je tada rečeno da za otkup postoji 10.000 svinja, te da će se prerađivačima dati podsticaji da te količine otkupe.

"Mi smo taj deo otkupili”, kaže Vasić, kome nije jasno otkud sad ponovo višak.

Na pitanje da li su mesoprerađivači zainteresovani za eventualni novi sastanak sa poljoprivrednicima, on ističe da jesu.

"Pazite, mi nemamo nijedan razlog da ne otkupljujemo domaće, ako se cene uklapaju sa cenama uvoznog mesa. Ne bi bio problem da mi uzimamo po cenama koje su ovde na tržištu da nema uvoza gotovih proizvoda iz susednih država. Mi proizvođači moramo biti konkurentni uvoznim gotovim proizvodima", kaže Vasić.

Goran Račić, predsednik Područne privredne komore Banjaluka, ističe da, kada su pre nekoliko meseci organizovali sastanak, cilj nije bio da arbitriraju, već da pokušaju da zbliže interese primarnih proizvođača i mesoprerađivača.

“Mi moramo da smanjimo jaz i nerazumevanje koji postoje između njih. Možda se nije desilo ono što je na tom sastanku pričano. Ali niz godina nije bilo komunikacije, niti pokušaja da se njihovi interesi zbliže. Zato nije bilo ni realno da se to desi u roku od tri, četiri ili pet meseci", kazao je Račić za Nezavisne novine.

Dobro je, po njegovim rečima, to što je došlo do interventnog otkupa, koji je, ističe, koliko-toliko ublažio situaciju.

"Nadam se da ćemo uspeti do kraja ove godine da neke stvari izdefinišemo da bismo u idućoj poslovnoj godini mogli da imamo već potpisane ugovore između primarnih proizvođača mesa i mesoprerađivača. Planirali smo da možda već u oktobru održimo još jedan sastanak, da pokušamo da dođemo do nekih okvirnih cena", rekao je Račić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.