Vesti -

Korona nagrizla tržište: Ceo region troši manje mesa

Beograd -- Ceo region suočava se sa smanjenom tražnjom i potrošnjom mesa, jer je turizam zbog korone u velikim gradovima zamro, velikih proslava nema, menze ne rade...

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/SimpleFoto
Foto: Depositphotos/SimpleFoto

Leto je period godine kada se manje troši meso, ali ove godine zbog pandemije koronavirusa već se osećaju ozbiljne posledice na tržištu te namirnice u regionu, kaže za Tanjug sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije Nenad Budimović.

U prvih pet meseci ove godine proizvodnja junećeg mesa u Srbiji je povećana za 11 odsto, živinskog za 18 odsto, dok je proizvodnja svinjskog mesa smanjena za 16 odsto u odnosu na isti period lane.

Ceo region se, kaže, suočava sa smanjenom tražnjom i potrošnjom mesa, jer nema turizma u velikim gradovima, nema proslava, nisu došli predstavnici dijaspore, ne rade studentske menze...

Napomenuo je da su proizvođači hrane, a posebno osnovnih životnih namirnica, kao što su meso, mleko i jaja, pokazali izuzetno visok nivo organizacije u proizvodnji i velikim naporima uspeli da obezbede normalno snabdevanje tržišta, bez nestašica.

"Sada se već osećaju ozbiljne posledice koje se ogledaju u smanjenoj potrošnji i povećanju zaliha", navodi Budimović.

U prvih pet meseci ove godine Srbija je izvezla 2.200 tona junećeg mesa u vrednosti oko 10 miliona evra, od toga u Tursku 1.300 tona, Kinu 320 tona, Italiju 150 tona i ostatak u CEFTA.

Budimović je naveo da je u istom periodu prošle godine Srbija izvezla 750 tona rashlađenog i zamrznutog junećeg mesa u vrednosti od 2,9 miliona evra.

Dodao je da je u prvih pet meseci ove godine izvezeno svega 210 tona svinjskog mesa vrednosti oko 300.000 evra, od toga oko 120 tona u Kinu, a ostalo u CEFTA.

Kaže da je uvoz svinjskog mesa veliki, pa je zato manja proizvodnja.

Izvoz polutrajnih i trajnih proizvoda od mesa u istom periodu ove godine iznosio je 8.800 tona, vrednosti oko 23 miliona evra.

Ove godine uvoza junećeg mesa nije bilo, sem male količine telećeg mesa, a uvezeno je 9. 200 tona svinjskog mesa vrednosti oko 26,6 miliona evra, kao i polutrajnih i trajnih proizvoda oko 9. 000 tona vrednosti oko 23 miliona evra.

Budimović kaže da je ukupan uvoz svinjskog mesa i proizvoda od mesa u prvih pet meseci 2020. oko 43 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine, dok je izvoz za oko 41 odsto manji.

Ukupna vrednost uvoza je oko 50 miliona evra, a uvoznici su uglavnom trgovinski lanci, dok je izvoz vredeo oko 23 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.