Vesti -

Investicija vredna skoro 200 miliona evra: Hrvatska dobija pun profil Istarskog ipsilona

Hrvatski ministar Oleg Butković rekao je u subotu da produženje koncesije Bina-Istri do 2039. podrazumijeva ulaganje od 197 miliona evra.

Izvor: Poslovni.hr
Podeli
Foto: EPA Laurent Gillieron
Foto: EPA Laurent Gillieron

On je naveo da bi puni profil Istarskog ipsilona trebalo da bude završen do iduće turističke sezone, a druga cev tunela Učka i puni profil autoputa do početka 2024.

"Juče smo dobili vest da je Evropska komisija odobrila Hrvatskoj plan da produži koncesiju Bina-Istri do 2039., što podrazumeva investiciju vrednu 197 miliona evra, koja uključuje drugu cev tunela Učka i puni profil autoputa na Kvarneru, koja je već u Primorsko-goranskoj županiji", rekao je hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture, piše Poslovni dnevnik.

Ugovor će se produžiti do 2039. godine, iako smatramo da će se krediti vratiti nešto ranije, da će se investicija otplatiti do 2037. godine, rekao je.

Nakon toga sve će, kako je rekao, postati vlasništvo RH, čitav Istarski ipsilon, uključujući i dve cevi tunela Učka.

Ministar je naveo da se puni profil Istarskog ipsilona do tunela Učka gradi, da će biti gotov do početka turističke sezone 2021. godine, a da bi ostalo, druga cev tunela Učka i puni profil autoputa trebalo trebali da budu gotovi do kraja 2023. tj. do početka 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.