Vesti -

Komšije grade prvi vetropark: Investicija od 66 miliona evra

Nevesinje -- Ministar energetike Republike Srpske Petar Đokić je najavio da će izgradnja prvog vetroparka u RS, u Nevesinju, vrednog 130 miliona KM, početi u oktobru.

Izvor: Biznisinfo.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, ikostudio
Foto: Depositphotos, ikostudio

On je istakao da je ova investicija od velikog značaja za Republiku Srpsku jer će u bilansima ukupno proizvedene električne energije u RS ovaj objekat proizvodnjom oko 50 megavata instalirane snage bitno uticati na strukturu ukupno proizvedene električne energije, odnosno povećati obim energije koja se dobija iz obnovljivih izvora.

"Druga važna činjenica je da ovaj projekat ima izuzetno veliku vrednost od oko 130 miliona KM (66,4 miliona evra), a u realizaciji projekta će učestvovati lokalne kompanije, odnosno domaći podizvođači. Nakon izgradnje ovog objekata imaćemo koncesionu naknadu od oko milion KM na godišnjem nivou”, naglasio je Đokić. Biće još investicija

On je dodao da je ovo samo jedna u nizu izgradnje vetroelektrana, te da će se na području Nevesinja na lokalitetu Trusina graditi još jedan vetropark.

“Tu ćemo obnoviti koncesioni postupak i dobiti novog investitora već u ovoj godini. Čitavo hercegovačko područje ima potencijal da se izgradi još nekoliko vetroelektrana, ali ta izgradnja je uslovljena kapacitetom prenosne mreže, što znači da Elektroprenos treba da krene u razvoj kapaciteta kako bi mogli da prihvate energiju sa ovakvih objekata”, naveo je Đokić, prenosi Biznisnfo.

Ministar je naglasio da će u Hercegovini biti građeno i nekoliko solarnih elektrana.

"Pre dvadesetak dana smo potpisali koncesioni ugovor za solarnu elektranu. Takođe, Elektroprivreda Republike Srpske je dobila koncesiju za izgradnju solarne elektrane na području Trebinja, a imaju koncesiju i za izgradnju vetroelektrane Hrgud na području Berkovića. Korist za celu opštinu

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović istakao je da je ovo jedan u nizu energetskih projekata na području Nevesinja koji će doneti dosta dobra opštini.

"Sama investicija je od više od 100 miliona KM. To puno znači za domaće firme koje će izvoditi radove, za ljude na čijoj će se zemlji graditi, ali i opštinu koja će godišnje imati oko milion KM prihoda od ovog vetroparka. Taj novac planiramo da uložimo u druge investicije", naveo je Avdalović.

Predstavnik investitora iz Nemačke i direktor VE Grebak Admir Rahimić je izrazio nadu da će do sredine 2022. godine ovaj vetropark biti priključen na mrežu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.