Vesti -

Komšije imaju problema sa izvozom voća i povrća u EU

Sarajevo -- Izvoznici svežeg voća i povrća iz Bosne i Hercegovine suočavaju se sa poteškoćama kod plasmana svojih proizvoda u EU, navode iz Spoljnotrgovniske komore BiH.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, egal
Foto: Depositphotos, egal

Problem je nastao nakon usvajanja nove legislative u EU krajem 2019. godine,

Naime, Evropska unija donela je direktivu o zaštitnim merama protiv unošenja organizama štetnih za bilje i biljne proizvode u EU i protiv njihovog širenja unutar Evropske zajednice.

Na osnovu donesene direktive države članice su morale da donesu zakone i druge propise potrebne za usklađivanje sa ovom direktivom do 31. augusta 2019. i dostave ih Komisiji.

Primena ove direktive je počela od 1. septembra 2019 godine.

Kako navode iz VTK BiH, Republika Hrvatska, članica Evropske unije, koja se graniči sa BiH, odredila je samo dva granična prelaza na koje pošiljke bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta koji podležu nadzoru fitosanitarne inspekcije mogu ulaziti iz BiH i to GP Stara Gradiška na severu i GP Metković, a gde se nadzor vrši samo radnim danom u vremenu od osam do 16 sati na GP Stara Gradiška, odnosno od sedam do 15 sati na GP prelazu Nova Sela.

"Novom evropskom legislativom koja definiše službene kontrole predviđen je fitosanitarni pregled za biljne kulture i robu koja prethodno po ovom osnovu nije pregledavana od fitosanitarne inspekcije. Time se povećao broj fitosanitarnih pregleda i stvorile gužve na granici. To je osnovni razlog zbog čega se ukazala potreba za povećanjem broja graničnih prelaza gde bi se mogao vršiti fitosanitarni nadzor kao i produženje radnog vremena postojećih graničnih prelaza", navode iz VTK BiH, prenosi Klix.

Ovaj problem bio je tema sastanka koji je prošle sedmice organizovalo i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH sa relevantnim udruženjima privrednika i VTK BiH. Kako navode iz VTK BiH, učesnici sastanka su kao kratkoročno rešenje predložili da se Veće ministara BiH obrati Vladi Republike Hrvatske sa zahtevom da se produži radno vreme fitosanitarnih inspektora na graničnim prijelazima Stara Gradiška i Nova Sela i to radnim danima od sedan do 19 sati i da se uvede radno vrijeme subotom od sedam do 15 sati.

Takođe je kao dugoročno rešenje predloženo da se pokrenu pregovori za otvaranje novih graničnih prelaza sa Hrvatskom za promet roba koje podležu fitosanitarnom i veterinarskom nadzoru.

Za BiH je važan nesmetani izvoz, posebno imajući u vidu činjenicu da sektor voća i povrća u 2019. godini ostvario ukupan izvoz od 188 miliona KM, a 61 odsto izvoza se odnosi na zemlje EU s tim da je za većinu isporuka bh. izvoznika Hrvatska tranzitna zemlja.

Pet najkonkurentnijih proizvoda iz sektora voća i povrća nosi 52 odsto vrednosti ukupnog izvoza. Tih pet proizvoda su: smrznute maline, sveže kruške, jabuke, kornišoni i šljive.

"VTK BiH podržava napore Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da se reše ove poteškoće, ali u isto vreme i apeluje na sve nadležne institucije da u potpunosti razumeju hitnost delovanja u vezi ovog pitanja pogotovo imajući u vidu činjenicu da se od sredine jula očekuje povećan izvoz sezonskoh+g voća i povrća", navode iz VTK BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.