Vesti -

Prodaju vile s bazenima jer ne mogu da plaćaju kredite

Makarska -- Korona-razdoblje koje, izgleda, još nije prestalo, znatno je uticalo na tržište nekretnina u Hrvatskoj, pa se situacija okrenula gotovo preko noći.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Depositphotos, akarelias
Foto: Depositphotos, akarelias

Na području Makarske i u mestima Rivijere, ponuda je postala veća od potražnje.

Naime, prema rečima Lee Boras, referentkinje iz agencije "Siniša nekretnine", u poslednje vreme u ponudu za prodaju stavljene su brojne vile s bazenima čiji vlasnici žele da ih prodaju kako bi otplatili kredite koje su digli kod banaka za njihovu izgradnju, a drugi razlog je što se pored takvih vila izgradilo puno stanova, tako da gosti ne mogu uživati u miru.

Osim toga, kako kaže Boras, večina vlasnika vila s bazenima nema drugih prihoda osim iznajmljivanja, a sezona je svakako upitna pa većina soba u vilama zjapi prazna.

"Takve vile sa bazenima prodaju se za 500-600.000 evra, što zavisi od kvadrature, a uglavnom je reč o kućama od oko 200 metara kvadratnih. Što se tiče potražnje, na prvom mestu su i dalje stanovi i to samo oni u zgradama ispod magistrale čija je cena po kvadratu 1.800 do 2.000 evra. Kupci žele stan što bliže centru i s pogledom na more i to za otprilike 100.000 evra", rekla je Boras za Slobodnu Dalmaciju, dodavši da su na drugom mestu po pitanju potražnje stare kuće.

Korona je tako, osim povećane ponude, a smanjene potražnje, donela i pad cena nekretnina i to za 20 odsto, što je za SEEbiz potvrdio Filip Rafaneli, vlasnik firme "Navis nekretnine". Kako kaže, upita za kupovinu stanova kao i dolazaka kupaca bilo je sve do zatvaranja granica, a sa druge strane smanjena je potražnja od strane stranih kupaca jer turista nema kao prethodnih godina.

"Smanjena je i potražnja, acene stanova su smanjene za 15 do 20 odsto. Cene kuća niko nije smanjivao jer se vlasnici nadaju da će korona-kriza ubrzo proći, tako da kvadrat kuće košta 1.200-2.000 evra, što zavisi od toga da li je kuća kamena. Tako se kuća od 300 do 370 kvadrata može kupiti za 600.000 evra", ističe Rafaneli, koji dodaje da je cena kvadrata stana smanjena za oko 100 evra, pa se stan od oko 60 kvadrata na Zelenki u novogradnji može kupiti za 1.700 do 1.750 evra po kvadratu, mada svi kupci traže stan u centru kakvog nema ni u ponudi ni u realnosti.

Kako on pojašnjava, dosta su tražena i građevinska zemljišta na predelu Moča i Veliko Brdo i to po ceni od 180 do 200 evra za kvadrat.

"Ako vlasnici apartmana koji isključivo žive od iznajmljivanja, počnu da prodaju svoje druge nekretnine, to bi moglo rezultovati dodatnim padom cena", zaključio je Rafaneli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.