Vesti -

Raspisan tender za plažu Ploče: Dugogodišnji zakupac preti krivičnim prijavama

Budva -- "Raspisivanje tendera za plažu Ploče predstavlja vrhunac nezakonitosti Javnog preduzeća za upravljanje morskog dobra na štetu porodice Carević.“

Izvor: Vijesti
Podeli
Foto: Epa/KOCA SULEJMANOVIC
Foto: Epa/KOCA SULEJMANOVIC

Ovim rečima regovao je Nebojša Carević, dugogodišnji zakupac plaže Ploča na rtu Platamuni, nakon što je juče JP "Morsko dobro" stavilo na tender kupalište koje je izgradila porodica Carević.

Nebojša Carević je mlađi brat Marka Carevića, koga je pre mesec smenila odbornička većina predvođena DPS sa mesta gradonačelnika Budve, podsećaju podgoričke Vijesti.

On je najavio da će Specijalnom državnom tužilaštvu biti podnete krivične prijave protiv članova Upravnog odbora i rukovodstva JP "Morsko dobro" zbog raspisivanja tendera.

"JP Morsko dobro već duži period vrši nezakonje na štetu zakupca i širi notorne neistine koje kod javnosti stvaraju potpunu dezinformaciju i stvarnog i pravnog stanja koje se odnosi na plažu Ploče. Naime, ugovorom o zakupu predviđen je dugoročni investicioni zakup ovog lokaliteta i da će ugovorene strane potpisati aneks ugovora o zakupu kojim se produžava rok važenja ugovora na period koji se utvrđuje u zavisnosti od ukupno uloženih sredstava u lokalitet. Takođe, ukoliko ugovorene strane do isteka važnosti ugovora ne potpišu aneks, spor će rešiti nadležni sud, te se rok važnosti ugovora produžava do konačne odluke suda kojim bi se utvrdio raskid ili prestanak ugovora", naveo je Carević u regovanju.

Prema njegovim rečima takav stav je zauzeo Vrhovni sud u svojoj odluci iz 25. maja 2016. godine.

"Time je potvrdio pravosnažnu odluku kojim je odbijen tužbeni zahtjev kojim je traženo da se utvrdi da Ugovor nije na pravnoj snazi i potvrdio je važenje Ugovora. Nakon navedene presude ne postoji nikakva presuda ili akt kojom bi bio utvrđen raskid ili prestanak Ugovora. U smislu navedenog Ugovora Carevići ulažu nekoliko miliona u predmetnu lokaciju što je utvrdio Građevinski fakultet u Podgorici. Međutim, umesto da JP "Morsko dobro" zaključi Aneks i utvrdi godine zakupa shodno ulaganjima kako je to Ugovor predvideo i Građevinski fakultet procenio, ovo javno preduzeće radi suprotno i preko jednog portala, koji je vlasništvo lica koje pretenduje da otme navedenu lokaciju, vrši se manipulacija javnosti da je sud u Kotoru odbacio zahtev zakupca, već je naprotiv sud zauzeo stav da se ugovor koji je na snazi ne može produživati", naveo je Carević.

On je dodao da je čak u međuvremnu Ustavni sud usvojio ustavnu žalbu i utvrdio povredu prava Carevića koju javno preduzeće i ne pominje.

"Zbog navedenog će specijalnom državnom tužiocu biti podneta krivična prijava protiv lica zaposlenih u pravnoj službi i menadžmentu JPMD i članova Upravnog odbora koji su odobrili i učestvovali u protivzakonitom raspisivanju tendera. Apsurdno je i kriminalno da JPMD faktički svoj Ugovor kojeg su oni sačinili i potpisali ne priznaju i tretiraju na ovakav način zbog čega svesno, očito da se nekome učini ogromna materijalna korist, dovode u situaciju da će država Crna Gora zbog navedenog morati platiti odštetu milione evra. Da li će i nakon toga kada država plati milonsko obeštećenje u ovoj državi neko odgovarati?! Dakle, raspisivanjem tendera za lokaciju koja je pod važećim Ugovorom i gde se nalazi privatna svojina Carevića, najdirektnije se čini najgrublje kršenje zakona zbog čega će se tražiti hitno postupanje Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju jer se ovakvim načinom rada pravne službe i menadžmenta JPMD očito želi oteti milionska ulaganja porodice Carević u korist trećih lica (ne države) ne mareći da li će Crna Gora zbog toga morati platiti milione odštete", zaključio je Carević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.