Vesti -

Slovenci proizveli prvi sertifikovani električni avion na svetu VIDEO

Ajdovščina -- Slovenačka kompanija Pipistrel proizvela je prvi električni avion na svetu, koji je dobio sertifikat Agencije EU za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Pipistrel alfa elektro G2 , Epa, Gorm Kallestad
Foto: Pipistrel alfa elektro G2 , Epa, Gorm Kallestad

To znači da ispunjava bezbednosne standarde i da može da se koristi komercijalno.

Avion na baterije Pipistrel Velis Elektro, mali dvosed, namenjen je za obuku pilota, prenosi Rojters i dodaje da može da leti 50 minuta, i duže uz rezervno punjenje, što je tipično za upotrebu u školama letenja.

"Počeli smo da letimo na električni pogon 2007. i napravili smo više od osam aviona pre Velis Elektra. Utvrdili smo sve što treba da poseduje tip aviona sa sertifikatom kako sa tehnološkog tako i sa stanovištva korisnika", izjavio je direktor Pipistrela za istraživanje i razvoj, Tine Tomažič.

Sertifikovani tip aviona, kako objašnjava, znači da on može bez prepreka da se koristi u komercijalne svrhe.

Tomažič dodaje da je ovo zaista iskorak za vazduhoplovnu industriju u celini, koji će omogućiti elektrifikaciju i mnogo većih letelica.

Pipistrel bi ove godine trebalo da isporuči 31 aviona Velis Elektro kupcima u sedam zemalja.

"Ovo je uzbudljiv proboj. To je prvi električni avion koji je EASA sertifikovala, ali sigurno ne i poslednji, jer avio-industrija prati nove tehnologije kako bi smanjila buku i štetnu emisiju, i poboljšala održivost avijacije", rekao je izvršni direktor EASA-e, Patrik Kaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.