Vesti -

Srbija će u zajedničkom preduzeću za hidroelektrane na Drini imati 51% kapitala

Procedura u vezi sa formiranjem zajedničkog preduzeća Srpske i Srbije u vezi sa gradnjim hidroelektrana na Drini traje već godinu dana.

Izvor: Indikator.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, -art-siberia-
Foto: Depositphotos, -art-siberia-

Već godinu dana traje procedura u vezi sa formiranjem zajedničkog preduzeća Republike Srpske i Srbije a u vezi sa gradnjim hidroelektrana na Drini, rekao je premijer Republike Srpske Radovan Višković.

"Pre 15 dana potpisan je ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća između Elektroprivrede Republike Srpske i Elektroprivrede Srbije. Taj ugovor je upućen Konkurencijskom savetu BiH, koji treba da ga odobri. Ne očekujemo nijedan problem po ovom pitanju, osim, možda, političkog", kazao je Višković u raztgovoru za RTRS.

On je naglasio da su pri formiranju zajedničkog preduzeća poštovane sve procedure, te da ne bi trebalo mešati politiku u pitanja koja znače razvoj zemlje i opstanak naroda.

Višković je izrazio očekivanje da će Konkurencijski savet dati pozitivno mišljenje, nakon čega će biti registrovano zajedničko preduzeće u kojem Srbija učestvuje sa 51, a Republika Srpska sa 49 odsto kapitala.

"Time će biti stvoreni uslovi za početak pripremnih radova na projektu za koji su rešeni imovinsko-pravni odnosi, gde postoji građevinska i ekološka dozvola. U tom slučaju bismo sa projektom mogli početi u naredna dva meseca", rekao je Višković.

Zajedničko preduzeće formirano je sa ciljem izgradnje tri hidroelektrane – HE Foča (snage 44,15 megavata), HE Paunci (snage 43,21 megavata) i HE Buk-Bijela (snage 93,52 MW).

Hidroelektrane su ukupne instalisane snage od 180 megavata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.