Vesti -

Hrvatska treća po ugroženosti u turizmu u svetu

Zagreb -- Hrvatska je na trećem mestu među 15 zemalja sveta čiji bi BDP mogao najviše da trpi zbog gubitka turizma, navodi se, između ostalog, u novom Izveštaju UNCTAD-a.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, MAURITZ ANTIN
Foto: Epa, MAURITZ ANTIN

Prema tom izveštaju Jamajka, Tajland i Hrvatska prve su tri države među 15 najpogođenijih, a slede još Kenija, Maroko, Grčka, Mauricijus, Senegal, Irska, Egipat, Južna Afrika, Malezija i Španija.

Analizirajući uticaj gubitaka u turizmu na udeo te grane u nacionalnom BDP-u, UNCTAD procenjuje da bi Jamajka i Tajland mogle pretrpeti najveći gubitak, od 11, odnosno devet posto.

U Hrvatskoj bi taj gubitak, prema njihovim, kako kažu, umerenim procenama, mogao biti osam posto, a s gubitkom od šest posto sledi Portugal I sa pet odsto Dominikanska Republika.

UNCRAD upozorava da će turistički sektor i u mnogim bogatim zemljama takođe osetiti pritisak.

Pritom spominju, kako kažu, popularne evropske i severnoameričke destinacije, uključujući Francusku, Italiju i SAD, kojima takođe prognoziraju gubitke milijardi dolara zbog dramatičnog pada međunarodnog turizma.

Procene UNCTAD-a pokazuju i da bi se u najteže pogođenim zemljama, poput Tajlanda, Jamajke i Hrvatske, moglo snažno, dvocifrenim stopama smanjiti i zapošljavanje nekvalificiranih radnika, a posebno žena.

Hrvatsku uz Tajland i Jamajku izdvajaju još i po mogućem, kako kažu, najbržem padu plata za kvalifikovane radnike, u optimističnom slučaju za devet posto (na Tajlandu bi plate mogle pasti za oko 12 posto, a na Jamajci za 11 posto).

"Gubici u turizmu uzrokovani korona virusom negativno utiču i na druge privredne sektore koji snabdevaju robom i uslugama putnike dok su na odmoru, pa UNCTAD poziva na pojačanu socijalnu zaštitu u pogođenim zemljama kako bi se sprečile najgore ekonomske poteškoće za ljude i zajednice koje zavise od turizma", poručuju iz te organizacije, preneo je hrvatski portal Index.

S druge strane, prema istom izveštaju, svetski turizam bi mogao da izgubi više od 1.200 milijardi američkih dolara ili 1,5 posto globalnog BDP-a nakon gotovo četiri meseca prekida zbog korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.