Vesti -

Promene kod komšija: Trgovci više ne smeju da "varaju" kada je u pitanju meso

Zagreb -- Pravila prakse poštenog informisanja sada su jasno propisana i za nezapakovanu hranu tako da informacije moraju biti tačne, jasne i lako razumljive potrošaču.

Izvor: Večernji list
Podeli
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske u sredu je na svojim internet stranicama objavilo da je radi bolje zaštite i informisanosti potrošača izradilo izmene i dopune Pravilnika o informiranju potrošača o nepretpakovanoj hrani, objavljenog u Narodnim novinama 29. maja.

Izmene u odnosu na postojeći pravilnik iz 2014, uvedene su radi bolje informisanosti potrošača pružajući im dodatne informacije na nepretpakovanoj hrani.

Tako će potrošači u rashladnim vitrinama u mesarama moći da pročitaju podatak o zemlji porekla za svinjsko, ovčije, kozje i živinsko meso, odnosno informaciju u kojoj je zemlji životinja uzgojena i zaklana, što je do sada bila obaveza samo za goveđe meso.

Pravila prakse poštenog informisanja sada su jasno propisana i za nezapakovanu hranu tako da informacije moraju biti tačne, jasne i lako razumljive potrošaču i ne smeju biti obmanjujuće glede karakteristika hrane, porekla, prirode, načina proizvodnje itd. Tako se hrani ne smeju pripisivati učinci ili svojstva koja ta hrana nema poput, na primer, da proizvod leči. Neće se smeti ni ukazivati na posebne karakteristike neke hrane kada u stvarnosti sva slična hrana ima te karakteristike, navodi se.

Propisana je i obaveza da u slučaju hrane koja se na zahtev potrošača pakuje na prodajnom mestu i hrane koja je prepakovana za direktnu prodaju, najmanje informacije o sastojcima i proizvodima koji izazivaju alergije ili intolerancije, "upotrebiti do" datum i naziv hrane, gdje je primenjivo, moraju biti dostupne potrošaču i u trenutku isporuke, a ne samo na prodajnom mestu, prenosi Večernji list.

Obavezna primena odredbi Pravilnika je od 6. juna, osim odredbe o obaveznom označavanju zemlje porekla ili mesta porekla svežeg, rashlađenog i smrznutog svinjskog, ovčijeg i kozjeg mesa, kao i živinskog mesa i odredbe da hrana koja se pakuje na prodajnom mjestu i hrana koja je pretpakovana za direktnu prodaju, mora biti označena i u trenutku isporuke s najmanje informacijama o sastojcima i proizvodima koji izazivaju alergije ili intolerancije, "upotrebiti do“ datumom i nazivom hrane.

Za njih je predviđeno prelazno razdoblje do 1. januara 2021. kako bi subjekti u poslovanju s hranom, odgovorni za informacije o nepretpakovanoj hrani, uskladili svoje poslovanje s novim zahtevima, navode iz Ministarstva.

Napominju i da je u skladu s izmenama Pravilnika revidiran postojeći Vodič za informisanje potrošača o nepretpakovanoj hrani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.