Vesti -

U izgradnju "Kraljičine plaže" biće uloženo 22 miliona evra

Budva -- Radovi na hotelu Kraljičina plaža, koji treba da ima 5 zvezdica i u koji je planirana investicija od 73 miliona evra počeli su nakon prijave gradnje u novembru.

Izvor: Investitor.me
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, lagereek
Ilustracija: Depositphotos, lagereek

Rok za završetak je tri godine, kazao je državni sekretar Ministarstva turizma Crne Gore Damir Davidović.

On je na sednici skupštinskog odbora za praćenje realizacije ugovora o zakupu tvrđave Mamula i "Kraljičina plaža" kazao da će ta dva objekta, kada budu završeni, dati poseban doprinos turizmu, piše Investitor.

Odbor je juče razmotrio investiciju u "Kraljičinu plažu", a o zaključcima će se, nakon dodatnih konsultacija, izjasniti na narednoj sednici.

Dragan Miković, izvršni direktor HTP "Miločer", koje je iznajmilo Kraljičinu plažu, kazao je da će, ukoliko radovi budu nastavljeni sadašnjim tempom, posao biti završen i pre roka od tri godine, piše Pobjeda.

Ocenio je da je investitor do sada pokazao da je kredibilan i postojan.

"Nemamo nikakve zamerke, jer investitor redovno izmiruje plate i društveno je odgovoran, pa je u vreme pandemije donirao 1,1 milion evra", rekao je Miković i objasnio da bi ove godine trebalo da bude uloženo 22 miliona evra u hotel, a da je do prijave gradnje, po podacima zakupca, uloženo 4,2 miliona evra.

Podsetio je da je ugovor sklopljen 2007. godine, ali da se sa radovima kasnilo zato što nije bila doneta prostorno-planska dokumentacija.

Zakupac "Kraljičine plaže", kompanija Adriatik propertis, kako je podsetio, tražila je redefinisanje ugovora, što je i urađeno kroz aneks iz 2015. godine, kojim je period zakupa produžen sa 30 na 42 godine.

Sve obaveze zakupca prema državi su ostale iste, osim poreza na imovinu, koji treba da plati zakupodavac.

Miković je objasnio da je opština Budva dala vodovodnu i saobraćajnu saglasnost, a u avgustu 2018. joj je upućen zahtev za obračun komunalija, ali da odgovor još nije dobijen.

"Po aneksu ugovora zakupac ima pravo da u svoje vlasništvo prenese 66 apartmana, ali smo informisani da će to uraditi sa 63, a svi ce biti u funkciji izdavanja. Novi hotel će raditi cele godine i primenjivaće najsavremenije ekološke standarde. Zakupac se obavezao da će zaposliti najmanje 90 odsto naših državljana, da će izdavati za edukaciju zaposlenih, promociju turizma, unapređenje lokalne infrastrukture", objasnio je Miković i dodao da su poštovani svi zakonski uslovi, da zakupac izmiruje sve obaveze prema državi i zaposlenima, a da tokom pandemije kovida 19 nije tražio odlaganje.

Srđan Milić (SNP) smatra da je bilo elemenata za raskid ugovora, jer se veliki period ništa nije radilo, ali je dodao da bi se analizom došlo do zaključka da je za to kriva država, jer nije bilo planskih dokumenata.

Smatra da će biti problema oko visine ovog objekta. Zatražio je i objašnjenje zbog čega je u dokumentima Bemaksa, koji je izvođač radova na objektu, 4000 kvadrata više, odnosno ukupno 38.400 kvadrata, za razliku od ranije saopštavane bruto površine pd 34.761 kvadrat. Zato je tražio da se obelodani ugovor između zakupca i Bemaksa.

Miković je odgovorio da je spreman da predoči ugovor, ukoliko to nije poslovna tajna. Istakao je da nema razloga da se bilo šta krije i da će se sve transparentno prikazati. Davidović je kazao da će se precizne informacije dati, ali da već sada može da kaže da se ugovor sa Bemaksom odnosi ne samo na površinu samih objekata, već i na zelene površine i vodena ogledala.

Maja Bakrač (DPS) se nada da će se prevazići sve prepreke i hotel završiti na vreme. Smatra da je odbor za praćenje ovih investicija trebalo formirati ranije.

Njena koleginica Ana Nikolić kaže da saradnja na svim nivoima i na lokalnom treba da bude na visokom nivou, kako bi se poštovali rokovi. Predsednik odbora Mihailo Anđušić (DPS) je ocenio da je izuzetno važno da su sada radovi intenzivirani.

Odbor je usvojio zaključke u vezi sa razmatranjem izveštaja o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima za tvrđavu Mamula za 2017. i 2018.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.